U trendu

Hrvatska neće zadržavati izbeglice

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da će Hrvatska od danas primenjivati nove metode i indirektno najavio da će izbeglice koje ulaze u Hrvatsku uputiti do granice s Mađarskom.

„Prelazimo na plan B, jer više ne možemo popisivati i smeštati izbeglice kojima Hrvatska nije destinacija“, rekao je Milanović danas na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je istakao da su izbeglice dobrodošle, ali da su hrvatski kapaciteti mali.

Premijer je poručio da neće dopustiti da Hrvatska postane sabirni centra izbeglica, pošto su se neke susedne zemlje ogradile od problema. „Nećemo sprečavati ulazak, ali ni izlazak izbeglica“, rekao je premijer.

Upitan znači li to da će organizovano prevoziti ljude koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku prema Sloveniji, Milanović je odgovorio da je Mađarska bliža.

„Šta nam preostaje, da ugrozimo hrvatsku ekonomiju? Imamo srce, ali imamo i mozak“, rekao je premijer na dodatno pitanje znači li da će izbeglice početi organizovano da prevoze do granice s Mađarskom koja je danas počela da gradi zid na granici s Hrvatskom.

Na ponovljeno pitanje da precizira šta znači plan B, Milanović je odgovorio da ne može da bude konkretniji. Nije želeo da precizira u kom će vremenskom roku početi da prevoze izbeglice prema granici, rekavši samo da je to „užasno kratko vreme“.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od srede ujutro ušlo više od 14.000 izbeglica. Više hiljada njih nalazi se u Belom Manastru koji se nalazi blizu mađarske granice. Izbeglice smeštene u Zagrebu pokušavaju samoinicijativno da pređu u Sloveniju, koja je najavila da će ih vraćati u Hrvatsku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar