U trendu

Hrvatska predstavila nove helikoptere

Šesnaest helikoptera „kajova vorior“ (Kiowa Warrior), američke proizvodnje, tri simulatora i rezervni delovi i oprema, nabavljeni u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga Hrvatske izvidjačko-borbenim helikopterima uz pomoć Vlade i Oružanih snaga SAD, predstavljeni su danas u 93. vazduhoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivavionske odbrane u Zemuniku, kod Zadra.

Agencija Hina je javila da je ministar odbrane Damir Krstičević rekao da se donacija nastavlja kroz program obuke i održavanja, i da „američka pomoć… jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još značajnije, jača zajedničke sposobnosti Severnoatlantskog saveza u ovom delu Evrope“.

Projekt uvodjenja helikoptera u operativnu upotrebu, uključujući i obuku osoblja, trajaće pet godina, a vrednost mu je oko 455 miliona kuna (60 miliona evra).
 
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga, general Mirko Šundov je rekao da su to „prvi borbeni helikopteri zapadne proizvodnje u hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu… čime naglašavamo svoje nastojanje da celokupnu vojnu tehniku istočne proizvodnje, zamenimo savremenim zapadnim sredstvima“.

Šesnaest helikoptera „kajova vorior OH-58D“ dopremljeno je jula i decembra ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar