U trendu

Hrvatska više neće primati neprimerene note Beograda

Hrvatska neće primati „neprihvatljive“ diplomatske note Srbije koja bi umesto „neproduktivnog“ slanja nota trebalo da se bavi evropeizacijom svog društva, rečeno je u ponedeljak agenciji Hina u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske nakon najnovijih protestnih nota Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je u ponedeljak dve protestne note Hrvatskoj  –  zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i zbog otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu koji je 1971. u Švedskoj ubio tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je da primi te note, ali ih je Srbija, kako je saopšteno u Beogradu, „dostavila redovnim putem“.

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Hina je rečeno da „takve neprihvatljive i neprimerene verbalne note hrvatska služba spoljnih poslova više ne prima“.

U tom ministarstvu ističu da Hrvatska ne dopušta mešanje u njene unutrašnje stvari i da se neće spuštati na taj nivo komunikacije, kao i da bi umesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno da krene u političku evropeizaciju društva, prenosi Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.