U trendu

Hrvatska vojnom paradom obeležava 20. godišnjicu Oluje

Hrvatska danas vojnom paradom u Zagrebu obeležava 20. godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“.

Kroz Zagreb će poslepodne prodefilovati oko 3.000 učesnika vojne parade, od toga najviše pripadnika Hrvatske vojske.

Na paradi učestvuju i pripadnici policije, službe za zaštitu i spašavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i oko 450 ratnih veterana i istorijskih jedinica.

U koloni koja će biti duga gotovo pet kilometara, biće više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike od kojih desetak tenkova, topova i novih haubica.

Građani će moći da vide i 30-tak aviona, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21 i šest Pilatusa koji će se predstaviti u sklopu atraktivnog nastupa elitne aerogrupe Krila Oluje.

U Bračkom kanalu će se postrojiti i Hrvatska ratna mornarica.

Vojna parada počinje u 18.00 sati i trajaće sat i po, a održava se duž Ulice grada Vukovara, od Držićeve do Savske. Cela trasa okićena je hrvatskim zastavama, a Ministarstvo odbrane pozvalo je građane da svojim prisustvom podrže pobedničku vojsku.

Vojnu paradu pratiće i kulturno-umetnički program. Još od subote u Zagrebu je na snazi posebna regulacija saobraćaja, a od 13.00 časova za saobraćaj će biti zatvorene ulice kojima će se kretati učesnici manifestacije.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su se vojnom mimohodu od pozvanih 15-tak država, uglavnom članica NATO, odazvale gotovo sve, kao i da je veliki odziv diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.

Tako se na manifestaciji očekuju predstavnici 42 države i međunarodnih organizacija na nivou VIP gostiju, ambasadora ili vojnih izaslanika.

Posebno je istaknut dolazak dva visoka generala iz SAD-a, zamenika načelnika Glavnog štaba i jednog generala iz Poljske, ministarke odbrane i načelnika Glavnog štaba iz BiH i načelnika Glavnog štaba iz Albanije.

Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20.godišnjica „Oluje“ ove godine slavi se dva dana – uz vojnu paradu u Zagrebu, državni vrh okupiće se 5. avgusta na tradicionalnoj svečanosti u Kninu.

Uz ceremoniju podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi biće otkriven i spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

Hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno veće upozorili su uoči „Oluje“ da i ove godine izostaje službeno sećanje na žrtve.

Oni su podsetili da je prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora tokom i posle „Oluje“ stradalo 667 srpskih civila. Prema podacima UHNCR, Hrvatsku je napustilo više od 200.000.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.