U trendu

Hrvatski državni vrh izrazio žaljenje zbog žrtava

Najviši hrvatski zvaničnici izrazili su večeras žaljenje za svim žrtvama rata u Hrvatskoj i poručili da je vojno-policijska akcija „Oluja“ bila opravdana i oslobodilačka operacija.

„Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu, i hrvatski i srpski. Žalimo za svakim braniteljem, za svim civilnim žrtvama, ali i ističemo da je to rat koji mi nismo želeli, rat koji nam je nametnut Miloševićevom velikosrpskom politikom“, rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u govoru na prijemu povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20.godišnjice „Oluje“.

Žaljenje za žrtvama izrazio je u govoru i premijer Zoran Milanović koji je istakao da je akcija „Oluja“ bila opravdana i neizbežna vojna operacija.

„Hrvatska danas ne slavi ničiju patnju niti progonstvo. Hrvatska slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobedu“, naglasio je Milanović.

On je istakao da je Hrvatska „porazila zločinačku politiku“ i da je pokazala da se ne sme uzimati ništa tuđe, već da treba braniti svoje.

„Nikome ne treba da govoriti koliko je Oluja bila opravdana i koliko je bila neizbežna. Imali smo svako pravo preduzeti sve da ostanemo živi, Hrvatska je imala sva prava ne biti više živi štit onima koji su palili sela“, naglasio je premijer.

On je poručio da je Hrvatska učinila sve da vrati sve koji su je iz različitih razloga napustili – i Srbe i Hrvate i da je u tome u većini slučajeva uspela. On je dodao da su vrata za povratak i dalje otvorena.

„Hrvatska je danas slobodna, zrela država. Ne meša se u tuđa slavlja, niti u tuđe žalove. Okrenuta je budućnosti i izazovima koje ona donosi“, poručio je premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar