U trendu

Hrvatski ministar odbrane ne zna da li je u BiH na optužnicama za ratne zločine

Potpredsednik vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je danas da ne zna nalazi li se i njegovo ime na optužnicama za ratne zločine iz BiH i da o tome nije dobio nikakvu službenu informaciju.

„Čitam o tome već 15 godina, a gde je istina, ne znam“, rekao je Krstičević upitan o nagadjanjima da se i njegovo ime nalazi medju imenima pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske koji su u BiH optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

Na pitanje novinara hoće li putovati u BiH, Krstičević je odgovorio da je slobodan čovek i da se tako i oseća. Hrvatski ministar odbrane ocenio je i da je hapšenje desetorice hrvatskih državljana, bivših pripadnika HVO-a u Orašju u BiH, politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Hrvatski mediji spekulišu da se više od 600 bivših pripadnika HVO i HV nalazi na meti tužilaštva BiH.

Večernji list je objavio da se na optužnicama nalaze i neki od najpoznatijih generala HV poput aktuelnog ministra odbrane Damira Krstičevića. On se navodno pominje u slučaju ratnih zločina na području Jajca i Donjeg Vakufa. Na popisu potencijaljalnih optuženika nalazi se, prema pisanju lista, i general Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobodjen odgovornosti za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja u avgustu 1995.

List navodi da gotovo svi od 640 navedenih Hrvata znaju da su mogući cilj akcija tužilaštva BiH, pa se deo njih već bio preselio u Hrvatsku.

Hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO, koji imaju i državljanstvo Hrvatske, izazvalo je oštre reakcije u Hrvatskoj, uz ocene da je reč o šamaru premijeru Andeju Plenkoviću koji je dva dana ranije u poseti toj državi, ali i da je reč o politički motivisanom postupku.

Pleković je izjavio je da je termin hapšenja indikativan, kao i da neće dopustiti reviziju istorijskih dogadjaja. On je rekao da će Hrvatska obezbediti svu pomoć uhapšenima i dodao da su o svemu obavešteni i EU i NATO. Hrvatski premijer je naglasio da svi ratni zločini treba da budu procesuirani, nezavisno od etničke pripadnosti, ali da „političke formulacije u nekim aktima o udruženom zločinačkom poduhvatu nisu prihvatljive“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.