U trendu

Hrvatski sabor vratio pokroviteljstvo nad Blajburgom

Predsedništvo Sabora odlučilo je danas da vrati pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu, koje je ukinuto u mandatu vlade levog centra.

Za vraćanje pokroviteljstva bili su predstavnici stranaka vladajuće koalicije desnog centra koju vode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most, dok je protiv bila opozicija.

Potpredsednik Sabora iz vladajuće Domoljubne koalicije Ivan Tepeš rekao je da mu je žao što odluka nije doneta jednoglasno.

„Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Blajburg je mesto i vreme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od maja 1945. na Blajburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu“, izjavio je Tepeš, koji je iz desničarske Hrvatske stranke prava.

Aktuelni ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je ranije danas novinarima da je odluka o vraćanju pokroviteljstva očekivana i da je to „jasna politička poruka ove vlade i saborske većine“.

Lider opozicione Socijaldemokratske partije i bivši premijer Zoran Milanović rekao je da je sam Blajburg „mesto žalovanja za NDH“ i da je njegova koalicija levog centra ukinula to dok je bila na vlasti.

„Tezno je nešto drugo, tamo sam i ja bio nekoliko puta da odam počast žrtvama… Oni kojima je žao Maksa Luburića i Anta Pavelića idu na Blajburg. To je grupa kriminalaca koja je na kamionima došla 1941. i istorijski izblamirala hrvatski narod, to nisu moji ljudi“, izjavio je Milanović novinarima u Saboru.

Molbu Saboru za pokroviteljstvom uputilo je udruženje Počasni blajburški vod.

Pokroviteljstvo je 2012. ukinula tadašnja saborska većina koju je prevodio SDP. Prošle godine pokroviteljstvo je preuzela predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović koja je početkom 2015. izabrana na tu funkciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.