U trendu

Ima li nade za otetog Hrvata? Šefica hrvatske diplomatije na putu za Kairo

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić otputovala je danas u Kairo kako bi pokušala da se uključi u napore da se hrvatski državljanina Tomislav Salopek oslobodi iz zatočeništva Sinajske provincije – džihadističke grupe povezane s Islamskom državom, koja tvrdi da će ga ubiti.

Kako prenosi Jutarnji list, s Pusićevom su prema Egiptu krenuli supruga i sestra Salopeka koga su ekstremisti oteli 22. jula u Kairu.

Egipatski ogranak Islamske države zapretio je u video-snimku, juče objavljenom na internetu, da će odseći glavu Hrvatu zaposlenom u francuskoj kompaniji, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode uhapšene muslimanke.

U video-poruci koju su džihadisti objavili na internetu, muškarac za koga navode da je Hrvat kleči u pustinji pored nogu drugog muškarca, koji ima kapuljaču na glavi i odeven je u maskirnu uniformu, a u ruci drži nož, dok se pored njih vijori zastava IS.

Nade o tome da radi o lažnom snimku raspršila je potvrda francuske kompanije Ardiseis za koju je Salopek radio, koja je istakla da se zaista radi o 30-godišnjem Hrvatu.

Vremenski rok neumitno ističe, „operacija“ Pusićeve izazvala je, između ostalog, talas podrške na društvenim mrežma gde se brojnim komentarima iskazuje solidarnost s porodicom otetog sunarodnika, uz poruke ministraki da uspe u nameri da ga oslobodi i vrati u Hrvatsku.

U čitavu priču su se uključili i analitičari koji tvrde da Hrvatskoj ostaje vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični povodom Salopeka.

„Žao mi je što je, prema dosadašnjim iskustvima, ovde teško prognozirati nekakav pozitivan ishod. Zahtevi koje su otmičari postavili su namerno prilično mutni, rokovi su vrlo kratki, a obe strane – ona koja postavljaju ultimatum i ona od koje se očekuje ispunjenje zahteva – su jako oštre i ne baš sklone kompromisima“, kazao je za Hinu Tabak.

Kako je dodao, s obzirom da se Egipat trudi da postavi pozitivnu sliku prema spolja, između ostalog i zbog otvaranja novog pravca Sueckog kanala, možda je trenutak u kojem bi bilo efikasnije probati intervenisati upravo spolja.

Analitičar Laušić smatra da teroristi nisu ni znali da su oteli hrvatskog državljanina, jer im je meta bio menadžer francuske multinacionalne kompanije.

„Nakon otmice videli su da je Hrvat i više povratka nije bilo. No, pustiti ga za njih bi bilo kontra produktivno“, smatra Laušić.

Razmatrajući moguće naredne korake dodao je da nasilna akcija oslobađanja svakako nije opcija, a skromna je i mogućnost obaveštajnog prodora u njihove sredine kako bi se dobila kvalitetna informacija gde je zatočenik.

„Jedina mogućnost koja ostaje je trgovina, ali s čim“, zapitao se Laušić, podsetio da Hrvatska ovog trenutka „prema Egiptu nema neku političku ili ekonomsku snagu“ kako bi tu državu privolela da učini ustupak teroristima i upozorio da je malo prostora ostalo za diplomatsko-političke manevre.

Smatra da bi Hrvatska sada trebalo da ide na dobijanje na vremenu.

„Svaki dan nakon isteka datiih 48 sati je dobitak i mogućnost da se nekim diplomatskim ili političkim postupcima uspe dobiti manevarski prostor. Sve ostaje na diplomatsko političkom planu, ali koliko smo tu moćni to je upitno“, kaže Laušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.