U trendu

Institucije Crne Gore zatvorene za manjine

U državnim organima i institucijama Crne Gore najviše je zaposlenih Crnogoraca, preko 80 procenata, dok su institucije i dalje zatvorene za pripadnike manjinskih naroda, pokazuje poslednje istraživanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 

U državnim organima zaposleno je 82 odsto Crnogoraca,7,3 procenata Srba, oko 5 odsto Albanaca, pokazala je najnovija anketa Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 

Prema istom istraživanju u državnim službama i organima državne uprave radi oko 2 odsto Muslimana, 1,3 procenata Albanaca, dok su Hrvati i Romi zastupljeni sa 0,4 odnosno 0,03 odsto zaposlenih. 

“Državni organi i institucije su i dalje zatvorene za pripadnike manjinskih naroda, što je višegodišnji problem koji dobija negativne tendencije”, smatraju u nevladinoj Građanskoj alijansi. 

Iz te organizacije podvlače da “takva situacija vodi povećanju stepena nepoverenja pripadnika manjinskih naroda u državne institucije i povećanju stepena etničke distance“. 

Prema anketi Ministarstva  na rukovodećim funkcijama u vladi i njenim telima su svega dva Albanca, dok je veliki broj državnih institucija jednonacionalan. 

U Specijalnoj antitetorističkoj jedinici policije (SAJ) nema pripadnika manjinskih naroda, dok je njihov broj u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) zanemarljiv.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.