U trendu

Investiciona konferencija otvara novo poglavlje Srebrenice

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da Investiciono-razvojnom konferencijom treba da bude otvoreno novo poglavlje Srebrenice i Srebreničana.

On je istakao da konferencija treba da podrži pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i ostalim zemljama regiona, na dobrobit svih.

„Srebrenica i regija srednjeg Podrinja su pre par decenija bile poprište žestokih sukoba, koji su, nažalost, rezultirali velikim brojem zločina i na kraju genocidom nad Bošnjacima, u kojem je ubijeno više od osam hiljada muškaraca“, kazao je Izetbegović.

Prva asocijacija na Srebrenicu su, kako je naveo, rat, sahrane, komemoracije, dodavši da je zbog toga interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika tog mesta težak.

„Naša obaveza je da tu sliku menjamo. Vreme u kojem živimo je turbulentno, puno kriza i izazova, ali sastav današnjeg skupa svedoči našu spremnost da zajedničkim radom i dobrosusedskim odnosima u najboljoj nameri rešavamo sve poteškoće i stvaramo kvalitetne uslove za investiranje u ovaj grad“, naveo je Izetbegović.

On je ukazao na prirodne pogodnosti i privredni potencijal Srebrenice, pozivajući investitore da ulažu u to mesto.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da vlasti RS žele da vide Srebrenicu daleko razvijenijom nego što je danas i da će podržati sve napore da investitori ulažu u to mesto.

„Činili smo to u prošlosti, činićemo to i u budućnosti. Država ne može da pravi fabrike, ali može da stvori uslove da stimuliše one koji to žele“, rekao je Dodik, obraćajući se učesnicima Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici.

Dodik je istakao da je prioritet obnova Banje Guber i najavio da će Vlada RS u naredne dve godine podržati budžet opštine Srebrenica sa po 250 hiljada evra, kao i dodatnih million evra za zajedničke projekte, koji će kasnije biti dogovoreni.Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istakla da će Vlada RS biti na raspolaganju svim investitorima koji budu želeli da ulažu u projekte na području Srebrenice, dodavši da Srebrenica u ekonomskom smislu deli sudbinu nekih drugih opština u RS.

„Staćemo iza svih tih projekata, kako bi se olakšao život naših građana i u Srebrenici i u drugim opštinama, pokazujući da nam je važno da ravnomerno razvijamo RS“, navela je premijerka RS.

Ona je podsetila da se Vlada RS u Srebrenicu uložila oko 25 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar