U trendu

Ivan Brajović (SD) novi predsednik Skupštine Crne Gore

Skupština Crne Gore danas je za svog predsednika izabrala lidera partije Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića koji je rekao da će parlament pod njegovim rukovodstvom odlikovati ozbiljnost, stručnost, efikasnost i profesionalizam.

Sednici Skupštine nije prisustvovala opozicija koja je ranije najavila bojkot rada parlamenta, jer je nezadovoljna ishodom parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Brajović je rekao da je odluka opozicije na njoj da li će učestvovati u radu Skupštine, ali da ih rado očekuje.

Parlamentarnu većinu u Skupštini od 42 poslanika čine Demokratska partija socijalista (DPS), SD, zatim, Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska gradjanska inicijativa (HGI) i koalicija Albanci odlučno. Te partije će, kako je najavljeno, formirati i novu Vladu Crne Gore, čiji je mandatar zamenik predsjednika DPS Duško Marković.

Nova crnogorska vlada će, prema najavama, biti izabrana u ponedeljak, 28. novembra.

Brajović je u obraćanju poslanicima Skupštine, rekao da „nema poteza kojeg bi se postideo“ u svojoj 27-godišnjoj političkoj karijeri.

Njegov partijski kolega Vujica Lazović je u obrazloženju predloga da Brajović bude predsednik Skupštine rekao da novi šef crnogorskog parlamenta garantuje nastavak procesa koji predstavljaju strateške ciljeve Crne Gore.

Brajović je dugi niz godina bio visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP), na čijem je čelu Ranko Krivokapić. Oni su se politički razišli u januaru ove godine, kada je grupa poslanika SDP, okupljena oko Krivokapića, glasala protiv poverenja Vladi Crne Gore. Ivan Brajović i frakcija SDP okupljena oko njega podržali su Vladu Mila Djukanovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.