U trendu

Ivanov: Makedonija mora sama da otvori poglavlja

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov pozvao je u sredu uveče na pomirenje i jedinstvo oko državnih interesa i ocenio da su vanredni parlamentarni izbori prilika da se završi neizvesnost do koje je dovela politička kriza.

Na svečanoj akademiji povodom 25 godina nezavisnosti Makedonije, koja se obeležava 8. septembra, on je poručio da budućnost makedonske države zavisi od svakog njenog gradjanina.

„Budućnost države zavisi od toga da li ćete vašim pravima dodati i vaše obaveze prema Makedoniji. Zavisi od toga da li ćete preuzeti odgovornost za svaki vaš korak, za svaku vašu životnu odluku”, rekao je Ivanov.

Kako je objasnio, budućnost Makedonije zavisi od toga da li će njeni gradjani da poštuju i prihvate svog suseda sa njegovom etničkim, religijskim, socijalnim i ideološkom različitostima.

Makedonski predsednik se u dvadesetominitnom govoru osvrnuo i na vanredne parlamentarne izbore koje su lideri četiri najveće političke stranke zakazali za 11. decembar.

On je ocenio da nije važno samo to ko će osvojiti najviše glasova i ko će vladati, već da je mnogo važnije kako će proteći predizborni proces i da li će volju gradjana poštovati ne samo pobednik, već i poraženi.

„Izgubili smo mnogo dragocenog vremena. Ovi izbori su šansa da završimo ovu gorku stranicu ispunjenu neizvesnošću i da okrenemo list“, rekao je predsednik Makedonije.

Uz ocenu da će nova vlada imati velike zadatke na više polja, Ivanov je rekao da u uslovima blokiranih evropskih i evroatlantskih integracija, Makedonija mora da napravi strategijsko okretanje ka unutra, odnosno da reformiše i unapredi institucije.

„Ako EU nema volju da započne pregovore o prijemu i da otvori poglavlja za Makedoniju, tada mi sami moramo da otvorimo 34 poglavlja, mi sami treba da ispunimo kriterijume za članstvo u EU”, rekao je on.

„Neophodno je da učvrstimo institucije, da reformišemo sudstvo, obrazovanje, da unapredjujemo ekonomiju. Na taj način ćemo da odstranimo ili bar minimiziramo posledice blokade“, rekao je makedonski predsednik Djordje Ivanov na akademiji povodom 25 godina nezavisnosti Makedonije.

Akademiji, koja je održana u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, prisustvovali su predstavnici makedonskih državnih institucija, diplomatskog kora i nevladinog sektora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.