U trendu

Ivanov zatražio da EU promeni pristup prema Makedoniji

Makedonski predsednik Djordje Ivanov zatražio je danas da Evropska unija (EU) promeni pristup prema evrointegraciji Makedonije, koji se, kako je ocenio, pokazao kao neproduktivan.

„Samo deblokadom evrointegracije Makedonija će izaći iz začaranog kruga političkih kriza i nepoverenja“, rekao je predsednik na sastanku sa ambasadorima zemlja EU u Skoplju.

Po rečima Ivanova, dosadašnji pristup EU Makedoniji nije pomogao da se izgradi viši nivo političke kulture i kulture kompromisa i političkog dijaloga, kao i poštovanja institucija.

Kabinet predsednika Makedonije je saopštio da je Ivanov rekao da očekuje da odmah posle prevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju, EU i zemlje članice na konkretan način pomognu da evropska agenda i realizacija neophodnih reformskih procesa postanu prioritet, i da pomognu s nacionalnim pomirenjem.

Evropski ambasadori su, kako se ističe, pozdravili pozive makedonskog predsednika za nacionalno pomirenje i saglasili se da je pomirenja najhitnija od svih urgentnih reformi u Makedoniji.

Pored aspiracija Makedonije za članstvo u EU, na sastanku Ivanova i ambasadora zemalja EU bilo je reči i o izbegličkoj i migrantskoj krizi i odnosima Makedonije sa susednim zemljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar