U trendu

Ivanu Pernaru ekspresno ukinut poslanički imunitet

Na sednici Mandatno-imunitetne komisije izglasano je ukidanje poslaničkog imuniteta Ivanu Pernaru iz Živoga zida.

Pernaru je imunitet ukinut na zahtev Državnog tužilaštva Republike Hrvatske (DORH) zbog crtanja grafita — kaznenog dela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.

Sa četiri glasa „za“, jednim glasom „protiv“ i jednim uzdržanim glasom, usvojeno je skidanje imuniteta Pernaru. „Ova optužba je politički motivisana jer je farbanje tunela pet godina čekalo optužnicu, a moja za dva grafita došla je ekspresno“, napisao je Pernar na svom fejsbuk nalogu i zamolio da mu se ne skida imunitet.

Na sednici Komisije je rečeno kako je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne ukida, ali kada su u pitanju zahtevi pravosudnih i državnih institucija on se ukida.

Poslanici u Saboru imaju imunitet od dana konstituisanja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu biti pozvani na kaznenu odgovornost, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasanje u Hrvatskom saboru. Steknu li se uslovi za pritvor ili za pokretanje kaznenog postupka protiv poslanika, ovlašćeno državno telo za to prethodno mora da zatraži odobrenje Sabora.

Mandatno-imunitetna komisija dužna je da bez odlaganja raspravlja o takvom zahtevu i da o tome podnese izveštaj Saboru na prvoj idućoj sednici. Komisija odlučuje i o zahtevu za ukidanje imuniteta zastupniku u vreme kad Sabor ne zaseda, uz naknadnu potvrdu Parlamenta.

Zastupnik može da bude pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar