U trendu

Iz Opatovca izbeglice i dalje idu prema Sloveniji

Iz prihvatnog izbeglickog kampa u Opatovcu, na istoku Hrvatske, izbeglice su i tokom prosle noci organizovano autobusima i vozovima upucivane do granice sa Slovenijom, a autobusi stalno dovoze u kamp nove izbeglice sa hrvatsko-srpske granice kod Bapske, gde nekoliko hiljada ljudi ceka na ulazak u Hrvatsku.

Ispred kampa u Opatovcu, u kojem je tokom noci bilo oko 2.100 ljudi, jutros je formirana kolona od desetak autobusa s izbeglicama koje ce biti prevezene do Slovenije, javila je Hrvatska televizija.

Nesto pre ponoci, voz s 1.500 osoba stigao je u Kljuc Brdovecki u blizini slovenacke granice i potom su preko mosta presli granicu i usli u Sloveniju.

Prema navodima medija, oko 1.000 izbeglica u noci je stiglo u Sloveniju kod mesta Pardiz.

Prema informacijama sa terena, Slovenija propusta izbeglice, ali je stanje u toj zemlji, navode mediji, dramaticno, jer je vise hiljada izbeglica juce uslo u zemlju koja nema dovoljno smestajnih kapaciteta.

Najkriticnije je bilo u kampu u Brezicama, u koji moze stati oko 400 ljudi, a bilo ih je u jednom trenutku oko 2.000. Najvise izbeglica nalazi se u Sentilju, blizu granice sa Austrijom, a kapacitet tog kampa je oko 3.000 ljudi.

HRT javlja da je u Sloveniju do utorka uvece uslo oko 7.000 ljudi, a u Austriju otislo njih 4.000.

Slovenija tvrdi da Hrvatska bez dogovora dovozi izbeglice do „zelene granice“ i pusta ih da udju u tu zemlju, a vlast u Zagrebu porucuje da nema razloga za svadju sa Slovenijom, koja, kako kazu, samo treba da radi sta i Hrvatska, odnosno da propusta izbeglice dalje prema zapadnijim drzavama EU u koje i zele da idu.

Sloveniji je ponudjeno da hrvatski autobusi prevezu izbeglice skroz do austrijske granice.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusic porucila je da je Hrvatska protiv zatvaranja granica, ali da ce pratiti sta rade druge zemlje EU i postupati u skladu s tim.

U Hrvatsku je juce iz Srbije uslo 6.300 izbeglica, a ukupno u poslednjih nesto vise od mesec dana njih oko 108.000.

MUP Hrvatske saopstio je da ce se povodom izbeglicke krize danas u Becu sastati celnici policija Slovenije, Austrije, Madjarske i Hrvatske. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.