U trendu

Izbegli alimentaciju – dobili zatvor

Zbog neplaćanja alimentacije trenutno je u zatvoru sedam Crnogoraca, pred sudom ih je skoro 40, prosečno „robijanje“ trajalo je od 30 dana do četiri meseca, a iz džepa su morali da izdvoje odjednom i po nekoliko hiljada evra.

U proteklih pet i po godina iza rešetaka je završilo 110 očeva koji su izbegavali da plate alimentaciju. Kako pišu podgoričke „Dnevne novine“, samo u ovoj godini zbog tog krivičnog dela pred podgorickim Osnovnim sudom formirano je 38 predmeta.

„Trenutno se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nalazi sedam osoba kojima je izrečena kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog dela nedavanje izdržavanja“, saopšteno je ih tog zavoda, prenose „Dnevne novine“.

Shodno statističkim podacima iz presuda, u proseku, vremenski period u kojem su očevi „zaboravili“ da pošalju izdržavanje najčešće je bio od četiri meseca do pola godine, a izrečene kazne zatvora bile su u proseku od 30 dana do četiri meseca.

Prema rečima portparolke Osnovnog suda u Podgorici Anje Krkeljić, u 2016. godini u podgorickom Osnovnom sudu formirano je 38 krivičnih predmeta u kojima je predmet optužbe bilo izbegavanje plaćanja izdržavanja, od toga je 21 predmet još u radu, a u dva predmeta okrivljeni su oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora.

„U prvom predmetu, okrivljeni je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 dana, te obavezan da na ime imovinskopravnog zahteva isplati oštećenom, preko majke deteta, iznos od 3.550 evra“, kazala je Krkeljić, prenose „Dnevne novine“.

U drugom predmetu, okrivljeni je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana i obavezan da isplati 3.522,60 evra, precizirala je Krkeljić.

U 2015. godini formirana su 52 krivična predmeta u kojima je predmet optužbe bilo to isto krivično delo, od kojih je sedam predmeta još u radu pred sudom.

„Od toga pet predmeta je okončano osuđujućom presudom i okrivljeni su osuđeni na kaznu zatvora“, zaključila je Krkeljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.