U trendu

Izbeglice napuštaju kamp u Idomeniju

Izbeglički kamp u grčkom pograničnom mestu Idomeni napustilo je izmedju 800 i 1.000 izbeglica, preneli su danas makedonski mediji.
Kako je javila televizija Telma, u ponedeljak i utorak je iz tog improvizovanog kampa otišlo 15 punih autobusa prema zvaničnim izbegličkim centrima u severnoj Grčkoj i u Pireju, što je najmasovniji odlazak u poslednja dva meseca.

Navodi se da su izbeglice koje su napustile kamp u Idomeniju uplašene zbog incidenta koji su se dogdili u nedelju, kada se veća grupa imigranata sukobila sa makedonskom polcijom, i da strahuju za bezbednost svojih porodica.

Oni koji odlaze iz Idomenija, dodaje se, kažu da već gube svaku nadu da ima načina da predju obližnju granicu Grčke sa Makedonijom kako bi nastavili put ka bogatim zemljama EU.  

U improvizovanom izbegličkom kampu u Idomeniju ostalo je još oko 10.000 migranata.

Prema navodima dopisnika Telme iz Atine, grčka vlada traži prazne idustrijske prostore oko Soluna i Atine, koje bi mogla brzo da pretvori u privremene izbegličke centre. Novi centar “Skaramaga” u predgradju Atine za dva dane je prepunjen izbelicama iz Pireja, odnosno u njemu ima više od 1.000 izbeglica.

Ideja grčke vlade je da obezbedi dodatnih 20.000 mesta gde bi mogla da smesti izbeglice koje se trenutno nalaze u Idomeniju, u luci u Pirej (oko 3.800) i na starom aerodromu “Eleniko”, gde ima oko 6.000 izbeglica.

Grčka policija produžila je sprovodjenje strogih kontrola na ulasku u Idomeni, gde je juče privela 17 aktivista i volontere iz više evropskih zemalja, koji su brzo nakon toga oslobodjeni. Zadržan je sam jedan Nemac kod koga je pronadjen nož.  

U kampovima u Grčkoj vlada napeta atmosfera i povremeno dolazi do izbijanaja tuča medju izbeglicama. To se dogodilo juče ujutro u Idomeniju, izbeglice iz Avganistana i Sirije potukle su se sinoć i u luci Pirej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar