U trendu

Izbeglice probile kordon makedonske policije na putu ka Srbiji

Velika grupa od nekoliko stotina izbeglica probila je u popodnevnim satima kordon makedonskih bezbednosnih snaga na granici sa Grčkom i uputila se prema železničkoj stanici u Đevđeliji, odakle se obezbeđuju vanredni vozovi za transport migranata do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom.

Kako su objavili makedonski mediji, jake policijske i vojne patrole bile su nemoćne da zaustave masovni ulazak migranata na teritoriju Makedonije, koji su prethodno odbijali da uzmu hranu i vodu koju su im delili makedonski policajci uz povike „nećemo vašu hranu“.

Prema proceni medija, u trenutku kada se desio proboj migranata kroz policijski kordon, sa druge strane granice na ničijoj zemlji nalazilo se ukupno oko 4.000 migranata koji čekaju ulaz u Makedoniju, dok u isto vreme iz Grčke i dalje organizovano na granicu sa Makedonijom pristiže veliki broj migranata koje makedonske vlasti nastoje da propuštaju samo u organizovanim grupama.

Na železničkoj stanici u Đevđeliji danas se ponovo okupilo oko hiljadu migranata koji čekaju vozove za granični prelaz Tabanovce, a sve veći broj migranata još dolazi.

Kako prenosi televizija Sitel, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je danas da policija i dalje ne obezbeđuje granicu sa grčke strane od migranata, iako je reč spoljašnjoj granici Evropske unije.

„Mi smo jedina živa policijska sila koja obezbeđuje granicu i, kao što smo i najavili, upravo zbog humanog tretmana nastavljamo da selektivno propuštamo limitiran broj ilegalnih migranata, koliko u državi ima praktično kapaciteta da se humano tretiraju“, kazao je Kotevski.

Kotevski je rekao da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rešenje niti nameru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU – Grčke.

Danas je na železničku stanicu Tabanovce oko 15 sati stigao voz iz Đevđelije sa oko 700 migranata, u najvećoj meri sa Bliskog istoka i severne Afrike, koji su se nakon kraćeg odmora ilegalnim putevima uputili ka Srbiji a neposredno do železničke stanice Tabanovce postavljeno je i nekoliko montažnih objekata za odmor.

Snimke beskrajnih kolona sa stotinama i hiljadama migranata, među kojima ima muškaraca, žena, dece i staraca, natovarenih samo ličnim prtljagom kako se kreću putevima kroz Grčku u pravcu granice sa Makedonijom objavio je danas internet portal „RT news“ na svom kanalu na Jutjubu.

Masa migranata koju Grčka propušta da prođe preko njene teritorije uskoro će se pridružiti, kako se očekuje, migrantima koji se već danima nalaze u graničnom pojasu sa Makedonijom odakle makedonske vlasti pokušavaju da limitiraju ulazak grupama od po 200 do 300 migranata, za vreme koliko traje proces njihove registracije i organizovanja transporta prema Srbiji.

Očekuje se da svi migranti koji dolaze iz Grčke i Makedonije pređu i u Srbiju jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja EU.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.