U trendu

Izetbegović: Na prošlost se ne utiče, na budućnost može

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović konstatovao je danas da je prošlost „bila kakva je bila“, da na nju ne može da se utiče, ali, rekao je, može da se utiče na budućnost.

„Mi smo spremni da probamo da inteziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Treba razumeti jedni druge, uvažavati jedni druge, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova“, rekao je Izetbegović na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je, obraćajući se novinarima posle Vučića, dodao da se Srbija s pravom seća zločina tokom Drugog svetskog rata i osnivanja Nezavisne države Hrvatske.

„I treba da se seća i ne sme da zaboravi, kao što ćemo se i mi zauvek sećati nekih stvari“, rekao je Izetbegović i dodao da to ne treba da bude prepreka ka stvaranju boljih odnosa.

Na pitanje novinara da li će odustati od tužbe protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio da on nije taj koji pokreće tužbu ili odustaje od nje.

„Mi još nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari ka tom smeru. Ako bude, tada ćemo o tome razgovarati“, rekao je Izetbegović.

Ipak, on je naglasio da niko do tada nema prava da odustaje od tužbe i da je upravo to uloga sudova, da donesu presudu ukoliko neko ne može da postigne dogovor.

„Ne treba da bude ljutnje, jer su neki pojedinci i režim uradili nešto pre 25 godina. To je način da se skine odgovornost i hipoteka sa celog naroda“, istakao je Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar