U trendu

Jezivi uslovi u centrima za migrante u Mađarskoj

Izbeglice i tražioci azila žive u jezivim uslovima u dva prihvatna centra za migrante blizu graničnog prelaza sa Srbijom Reske, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW).

„Pritvoreni (u centrima) kod Reske se drže u prljavim, pretrpanim uslovima, gladni i bez medicinske zaštite“, rekao je direktor HRW-a za vanredne situacije Piter Bukert.

Mađarska policija već je ranije odbacila navode HRW-a da se u toj zemlji loše postupa prema migrantima koji i dalje pristižu u velikom broju na putu ka zapadnim evropskim državama.

HRW, međutim, navodi da mađarske vlasti moraju hitno preduzeti mere za poboljšanje uslova u i oko centara kod Reske i da osiguraju da izbeglice i migranti imaju pristup vodi i hrani, skloništima i medicinskoj nezi.

Ta organizacija navodi da su mađarske vlasti odbile njen zahtev, kao i zahteve drugih organizacija i novinara da posete centre poznate kao „Hangar 1“ i „Hangar 2“. HRW dodaje da je uspeo da dođe na 500 metara od centara, kao i do fotografija iz „Hangara 1“ u razgovaru s 24 tražilaca azila.

Unutar tih prostora se izbeglice drže u malim grupama šatora u otvorenim prostorima ograđenim metalnim ogradama. Intervjuisani su rekli da im je dato malo ili nimalo podataka o propisima o pritvoru i administrativnim procedurama. Nema stalnih ni prevodilaca, što doprinosi problemima u komunikaciji.

Mnogi od intervjuisanih izgleda da su bili zadržani duže od 36 sati koliko je po mađarskom zakonu dozvoljeno za policijsko zadržavanje u svrhu registracije na granici. Takođe su rekli da praktično nemaju nikakvu medicinsku negu u centrima, kao i da su dobijali jedva jestivu hranu. Kažu i da nedostaje pijaće vode i da su mnogi morali da pribegnu nečistoj vodi namenjenoj pranju.

„Molio sam ih za mleko za bebu i samo su mi rekli da odem. Potrebna nam je čista voda za bebu i decu (drugih porodica), ali nam je policija rekla da uzmemo prljavu vodu“, rekao je čovek koji je kod Reske zadržan sa suprugom i detetom.

Uslovi u centrima kod Reske ukazuju da mađarske vlasti, uključujući pograničnu poilciju, nemaju kapacitete da zadrže, smeste i hrane sve veći broj tražilaca azila i migranata na ljudski način, naveo je HRW.

HRW je naveo da je skoro 150.000 izbeglica stiglo u Mađarsku u 2015. godini, kao i da je do 3.000 njih prešlo iz Srbije svaki dan prošle nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.