U trendu

Josipović: Oluju slaviti uz pruženu ruku drugoj strani

Bivši predsednik Hrvatske i lider novoosnovane političke opcije „Napred Hrvatska – progresivni savez“ Ivo Josipović smatra da vojno policijsku akciju Oluja treba slaviti kao važan dan hrvatske istorije, uz pruženu ruku i onima koji su, kako kaže, bili na drugoj strani.

Uoči obeležavanja 20. godišnjice od akcije u kojoj je prognano oko 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, odnosno datuma koji Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Josipović tvrdi da je Oluja značila „konačno oslobođenje zemlje od okupacije, nakon puno žrtava, razaranja“.

Josipović: Oluju slaviti uz pruženu ruku drugoj strani

Hrvatski političar naglašava i da su, s druge strane, „na ovaj ili onaj način“ tada stradali mnogi Srbi.

„Proslava Oluje, o tome sam puno govorio, treba biti takva da možemo reći kako smo nakon pobede u ratu pobedili i u miru. Oluja mora slaviti mir, biti dan kada ćemo slaviti pobedu i naše branitelje, ali i odati počast svim nevinim žrtvama“, poručio je Josipović u intervjuu banjalučkim „Nezavisnim novinama“.

Prema njegovom mišljenju, proslava bi trebalo da bude integrativne prirode, takva da potvrdi kako je u Domovinskom ratu izborena sloboda za sve hrvatske građane.

Josipović dodaje da je više puta posetio ne samo mesta stradanja hrvatskih žrtava, već i mesta gde su stradali civili srpske nacionalnosti.

„Nažalost, u tome me nisu pratili drugi političari“, naveo je predstavnik hrvatske političke scene koji konstatuje i da istorija pokazuje da u kriznim situacijama, posebno kada je reč o siromašenju ljudi, jača nacionalizam i da je važno kako se postavljaju političari jer „radikalizam i mržnja nisu nikada doneli dobro ljudima i državama“.

Aktuelnu hrvatsku politički scenu Josipović vidi kao turbulentnu, obeleženu privrednom krizom i narastajućom konfrontacijom HDZ-a i SDP-a na ideološkom planu i ukazuje na to da se umesto o razvoju i napretku „još vode bitke iz Drugog svetskog rata, iz Domovinskog rata, love se udbaši, postiče mržnja…“.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar