U trendu

Jug Evropske unija o zajedničkom rastu i podeli tereta migracija

Lideri zemalja juga EU, na čelu s predsednikom Francuske Fransoa Olandom i premijerom Italije Mateom Rencijem, dogovorili su se u Atini, po predlogu svog domaćina, šefa grčke vlade Aleksisa Ciprasa, o zajedničkoj platformi kojom pozivaju na oživljavanje privrednog rasta i jačanje „socijalne Evrope“, kao i na „poštenu raspodelu tereta migracija“.

Mada je njihov mini-samit, održan u petak, izazvao nezadovoljstvo zagovornika budžetske discipline, pre svega nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, oni su naglasili svoju spremnost da rade za koheziju Evrope, a ne za njenu podelu na blokove.

„Bilo je važno što u ovom odlučujućem trenutku, posle Bregzita, dok se i populisti i ekstremisti nadaju da će se Evropa raspasti, možemo poslati poruku jedinstva, kohezije, i istaći doprinos juga Evrope Evropskoj uniji“, istakao je francuski predsednik posle sastanka.

Zemlje učesnice – Grčka, Francuska, Italija, Portugalija, Španija, Kipar i Malta, prihvatile su „Atinsku deklaraciju“ i dogovorile se da se ponovo sastanu u Portugaliji za šta će datum tek biti utvrdjen, izjavio je grčki premijer Cipras.

Srž te platforme su „bezbednost, upravljanje migracionom krizom, naši predlozi za pravedan i održiv rast i socijalnu koheziju“, rekao je on.

Ekonomski gledano, „Evropa ne može dalje ako se bude svela samo na pravila i tehnikalije“, rekao je italijanski premijer Renci.

„Zemlje južne Evrope su u ekonomskoj situaciji koja zahteva da rast bude glavni prioritet“, ukazao je francuski predsednik.

Učesnici su se složili da podrže „udvostručavanje Junkerovog plana“ evropskih invesicija, rekao je malteški premijer Jozef Muskat.

Oni su takođe istakli „podelu odgovornosti za prihvat izbeglica, čega ne može biti ako se to radi neravnomerno i nepravedno“, rekao je portugalski premijer Antonio Košta.

Zemlje juga će 16. septembra na samitu EU u Bratislavi izneti „svoje zaključke o tome šta bi trebalo da bude podsticaj koji moramo dati Evropi radi sigurnost, zaštite naših granica, kontrole imigracije,“ rekao je Oland.

Kao i Evrogrupa u Bratislavi koja je ponovo kritikovala Grčku zbog nedovoljne štednje i premalo reformi na koje se obavezala, mobilizacija evropskog juga je izazvala nezadovoljstvo nemačke desnice.

U Bratislavi nemački ministar finansija Volfgang Šojble je opisao mini-samit u Atini kao „sastanak stranačkih lidera“.

„Kada se sastaju lideri socijalističkih stranaka, u većini slučajeva ne proizlazi ništa što bi bilo strahovito pametno“, rekao je on, uprkos tome što su na skupu u Atini bile i dve zemlje na čijem čelu je desnica – Španija i Kipar.

Nemac Manfred Veber, predsednik desničarske, Narodnjačke grupacije u Evropskom parlamentu, optužio je Olanda i Rencija da su dopustili da ih „iskoristi“ Cipras, jedini lider radikalne levice u EU.

„Pritisak se vraća“ na Grčku, upozorio je u kritici atinskog sastanka predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblem, dodavši da je „leto gotovo“, te treba „skloniti opremu za kampovanje“.

Evro-mediteranski samit je deo šire grčke diplomatske ofanzive. Ministri zaduženi za evropske poslove, iz redova Evropske Socijalističke partije sastaju se danas u Atini, dok je u petak na grčkom ostrvu Rodosu održan sastanak sedam ministara spoljnih poslova zemalja Jugoistočne Evrope i sedam arapskih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar