U trendu

Kako je Milanović evoluirao kroz kampanje

Nakon niza ispada bivšeg premijera i pretendenta na tu funkciju nakon septembarskih izbora Zorana Milanovića, glasilo Srpskog nacionanog veća sačinilo je spisak šovinističkih izjava šefa SDP iz prošlogodišnje i ovogodišnje predizborne kampanje koje pokazuju kako je, kako se navodi, evoluirao.

Među Milanovićevim izjavama su i one koje se tiču Srbije i regiona, pa tako na primer novinarka pita šefa SDP, dok je bio premijer, šta kaže na pretnje iz Srbije ministra Aleksandra Vulina.

„Ništa. Orao ne lovi muhe. Mi smo orao“, rekao je Milanović na preš konferenciji vlade, 18. 9. 2015.

Na skupu antifašista 22. septembra iste godine Milanović je rekao da Srbiju ne proziva, ali da vlastima može da poruči da malo snize ton i što bi se reklo u onom vicu: ”Šaraj malo, brate. Šaraj malo.” Dakle, šalji malo to gore u Mađarsku i u Rumuniju, šalji u Hrvatsku, mi ćemo malo na sve strane, pa cemo sutra onda u Brisel, ali tamo neće biti (srpskog premijera Aleksandra) Vučića i ekipe, razgovarati o tome kako da stvar rešimo na izvoru.

Kada je Mađarska podigla zid zbog prelaska migranata, Milanović je na konferenciji za novinare rekao:“Teško je to reći, kao što je teško reći zašto Mađarska gradi zid. Ne možete to racionalno objasniti, evo, pitajte Austrijance, ne? Njima ne pada na pamet da grade zid prema Mađarskoj, Mađarska gradi prema barbarima. Prema Srbima, ne?

U intervjuu za RTS 25. septembra prošle godine zapitao je: „Je li vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u Evropsku uniju? Je li vama jasno da ja to ne želim… Srpska vlada ponaša se kao da nije država nego teritorija“.

Prošle sedmice, Milanović je na sastanku s braniteljima rekao da je vlada u Beogradu beogradska čaršija.

„Ponašaju se bahato. Vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika i država nisu košarka i vaterpolo. Bude li potrebno, blokiraćemo im pregovore. I ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo i doneti zakon po kojem ćemo iz čiste obesti proganjati njihove počinitelje po Kosovu“, naveo je Milanović.

Na istom razgovoru, Milanović je rekao da srpskom rukovodstvu gleda kroz prste i da je to granica i doseg tolerancije na koji je on spreman.

„Kao, to su sve normalni tipovi, njih je izabrao narod u Srbiji, pa eto, oni su naše kolege. Nemoj me terati više od toga. Da te ono još tu prezentiram kao što vi kažete nekakva diplomatska sila. To je, nažalost, šaka jada, koja već 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku. Nema ih 10 miliona jebote, a žele biti gospodari pola Balkana. Nema vas dovoljno, to je mali narod… video sam u saopštenju da želite dovesti Vučića za stol. To je poniženje… I Vučić i Toma Nikolić znaju da ovde nisu brali tartufe. I preko svega toga mi prelazimo… Oni su bahatlije… Oni su zaostali.

Obraćajući se braniteljima, Milanović je rekao da je ovo što imamo u BiH možda još opasnije.

„Kako je neko od branitelja u Kninu rekao: ”Sranje”. Big shit. Tamo političkim optužnicama pokušavaju afirmirati nešto što je propalo u Hagu. Ja se nadam da će ova šestorica naših generala i zapovednika iz BiH koji su sada u Hagu…. iskreno, nisam optimist, ali postoje neke stvari koje ukazuju da bi mogla otpasti ta optužnica za udruženi zločinački poduhvat. Hrvatsko ime će biti sačuvano, a oni će, bojim se, dobiti neku kaznu. BiH nije država… Ja bih ugurao u EU preko reda, kroz prste… tamo nema reda, nema poretka“, rekao je.

A u septembru prošle godine, Milanović je govoreći o Crnoj Gori rekao:

„Ja nemam nikakvu mržnju prema Crnoj Gori…no Crna Gora i Hrvatska nisu isto. Crna Gora je mala država i nije u EU-u, Hrvatska je veća država…“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar