U trendu

Kako su dočekali Fikreta Abdića u Sarajevu nakon 23 godine?

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u zgradi institucija BiH u Sarajevu uručila uverenja o dodeli mandata načelnicima i gradonačelnicima opština i gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. oktobra, a događaj je obeležilo bojkot sedam načelnika iz Krajine zbog prisustva Fikreta Abdića, poznatijeg kao Babo.

Sedam nacelnika sa područja Krajine napustilo je salu i poručilo da će po uverenja doći naknadno.

Abdić je pobedio na izborima u njegovoj rodnoj Velikoj Kladuši, a u Sarajevu se pojavio prvi put nakon 23 godine, gde mu je uručeno uverenje o četvorogodišnjem mandatu.

Za neke Abdić je zločinac, a za neke, pak, heroj. Stoga ga je deo prisutnih pozdravio aplauzom.

Za N1 Abdić nije želeo da komentariše kako se oseća nakon toliko godina u Sarajevu, te najavio da će o svemu progovoriti nakon promocije njegove knjige koja će biti održana uskoro.

““Dobićete pozivnicu za promociju knjige kako biste se upoznali sa svim stvarima. Nakon toga možemo razgovarati o svemu ostalom““, istakao je Abdić.

Dodao je da su pravosuđa BiH i Hrvatske rekli svoje, a da on u knjizi traži sud javnosti.

To, dodao je, neće biti ono što ste vi pisali i pričali.

„Ja sam sve dokumentovao, a što se tiče moje pozicije – sve svoje dosadašnje funkcije sam odlično obavljao pa ću i ovu““, zaključio je Abdić.

Abdić je na čelu Laburističke stranke. Svojevremeno je bio izabran za člana Predsedništva BiH, ali je mandat prepustio Aliji Izetbegoviću.

Proglašen je krivim zbog uspostavljanja autonomne pokrajine Zapadna Bosna i zato što je, kao vrhovni komandat tadašnje narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

Iz zatvora u Puli je pušten u martu 2012. nakon što je odležao dve trećine kazne, odnosno deset godina i devet meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.