U trendu

Kapetan Dragan izručen Hrvatskoj, Miljenić: Imaće fer suđenje

Avion Kroacije erlajnza iz Frankfurta, u kome se nalazi Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, sleteo je na zagrebački aerodrom Pleso nešto posle 11 sati.

Hrvatski mediji su najpre javili da će Vasiljković istim avinom nastaviti put za Split, te da do tada neće napuštati letilicu, ali je kasnije ipak odlučeno da on do najveće hrvatske luke bude sproveden automobilom.

Dejan Đurić, jedan od putnika iz aviona rekao je novinarima na zagrebačkom aerodromu da mnogi putnici nisu ni primetili da je Vasiljković u avionu, kao i da kapetn Dragan za vreme leta od Frankfurta do Zagreba nije imao lisice na rukama i nije se obraćao putnicima.

Australijske vlasti izručile su Vasiljkovića Zagrebu koji ga tereti za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata.

Ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić je rekao novinarima da je Vasiljković izručen Hrvatskoj nakon devet dugih godina „teške pravne borbe“, te da će on dalje biti procesuiran kao svaki drugi okrivljeni.

Upitan da komentariše izjavu predsednika Veritasa Save Štrbca da ne veruje da će kapetan Dragan u Hrvatskoj imati fer i pošteno suđenje, Miljenić je rekao da ne želi da komentariše izjave koje dolaze iz države koja, kako je rekao, nije ispunila ni minimum kriterijuma za otvaranje poglavlja o pravosuđu.

„Imaću prilike da kada kolege ispune minimalne uslove da komentarišim to da li je hrvatsko pravosuđe zavisno ili nezavisno. Na takve izjave se ne treba osvrtati, ali ni davati bilo kakve komentare“, rekao je Miljenić napomenuvši da je Hrvatska, kao članica EU, prošla zahtevan put i prilagodila svoje pravosuđe najvišim evropskim standardima.

Istakao je da je hrvatsko pravosuđe nezavisno i može da radi svaki komplikovani predmet, ko god da je okrivljen i ko god da je žrtva.

„Suđenje Vasiljkoviću biće pošteno i pravično, kao što su uostalom suđenja u Hrvatskoj, a kolege u Srbiji neka se bave svojom zemljom, neka razmišljaju o svom pravosuđu i rade posao kakko treba. Ja ću biti u prilici ocenjivati njih a ne oni mene“, rekao je Miljenić.

On je rekao da ovo nije ni prvo ni poslednje izručenje, ali je važno po tome što je reč o prvom slučaju da je Australija izručila svog državljanina.

„Mi smo australijskom pravosuđu zahvalni na saradnji. A ovaj postupak će ići svojim tokom. To je sudski postupak i sve je u rukama suda“, rekao je.

Splitsko tužilaštvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Vasiljković se sumnjiči da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tokom tog napada su, prema sumnjama tužilaštva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, pljačkana njihova imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku podnelo zahtev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rešenjem Vrhovnog suda od maja 2010. određeno da se postupak premesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sedišta na kojima se prema Zakonu o krivičnom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Australijska vlada tek je u decembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnesen 2005.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe učestvovanja u pobuni u Hrvatskoj.

Inače, Vasiljković je u Hrvatskoj dobio advokata po službenoj dužnosti. Kapetan Dragan je u ekstradicionom pritvoru u Sidneju proveo više od devet godina, što ne znači da je kriv za dela ratnog zločina koja mu se stavljaju na teret, a ukoliko bude osuđen, vreme provedeno u pritvoru biće mu uračunato u kaznu.

Štrbac je rekao da veruje će vlasti Srbije najverovatnije finansijski pomoći odbranu Vasiljkoviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.