U trendu

Karamarko u sukobu interesa

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa, odlučila danas državna Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Postupak je pokrenut zbog otkrivanju afere „Konsultantica“, odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia supruge Tomislava Karamarka s firmom njegovog prijatelja Josipa Petrovića, konsultanta madjarske naftne kompanije MOL-a s kojim je Hrvatska u sudskom sporu oko naftne kompanije Ina.

Komisija je većinom glasova odlučila da je Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja ličnih stavova i predloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, posebno na sastanku Veća za saradnju HDZ i Mosta u maju ove godine.

„Zbog ličnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu uticati na njegovu nepristranost i situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojeg ne može učestvovati u donošenju odluka o arbitraži i Ini“, navela je Komisija u odluci.

Utvrdjeno je i da propustom da deklariše da su pre stupanja na dužnost potpredsednika Vlade postojali poslovni odnosi koji ga povezuju s Petrovićem, Karamarko „nije postupao u skladu s obavezom očuvanja verodostojnosti i poverenja gradjana i time počinio povredu načela delovanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa“.

Pozivajući se na izvore bliske HDZ, mediji su ranije objavili da će Karamarko, bez obzira na odluku Komisije, danas podneti ostavku na funkciju potpredsednika Vlade.

Komisija je odlučivala je li Karamarko kao funkcioner bio u sukobu interesa zbog toga što je firma njegove supruge dve godine imala ugovor s Petrovićevom firmom „Peritus savetovanja“, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a pre nego što je došao na mesto prvog potpredsednika Vlade.

Upravo je zbog te afere, u javnosti poznate pod nazivom „Konsultantica“, izbila velika kriza vlasti.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) u Saboru je pokrenula postupak opoziva prvog potpredsednika Vlade o čemu treba da se glasa do 18. juna. Podršku toj inicijativa dao je i Most, koji je partner HDZ u vladi.

Potpredsednik Vlade i lider Mosta Božo Petrov tražio je da se Karamarko povuče iz vlade, a potom je premijer Tihomir Orešković zatražio odstupanje oba potpredsednika Vlade da bi Vlada mogla nesmetano da nastavi da radi.

HDZ je odgovorio zahtevom za smenom premijera, koga je upravo ta stranka postavila na funkciju, a pošto je on to odbio, u Saboru je pokrenut postupak njegovog opoziva. Najavljeno da će se o tome u parlamentu glasati u četvrtak, a predlog HDZ podržaće i opozicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar