U trendu

Kod Jasenovca obeležen Medjunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida

Komemoracijom na romskom groblju Uštica pored Jasenovca u Hrvatskoj je danas obeležen Medjunarodni dan sećanja na sve romske žrtve genocida tokom Drugog svetskog rata, s porukama da su Romi sastavni deo hrvatske istorije, da obogaćuju njenu multikulturalnost i da treba raditi na njihovoj kvalitetnijoj integraciji u hrvatsko društvo.

„Treba da ostane upamćeno da je od 1941. do 1945. na ovom prostoru ubijeno 16.173 Roma. Samo na ovom mestu stradalo je 5.608 dece i 4.887 žena pripadnica romskog naroda. Radilo se o pravom genocidu s ciljem istrebljenja romskog naroda sa ovih prostora“, rekao je saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi dodajući da je broj žrtava i znatno veći, prenosi Hina.

Govoreći u ime Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin rekao je da je Hrvatska danas, nakon 75 godina, ponovno suočena sa fašizacijom.

„Hrvatska se gura u desno, veliča se NDH i vojska i režim te države, a to ne možemo prihvatiti“, rekao je Habulin ocenivši da takvo redizajniranje istorije „Hrvatsku vodi u nove podele i narušava njen ugled u medjunarodnoj zajednici“.

Izaslanik vlade Tomislav Tolušić poručio je da svaka žrtva fašističkog ili nacističkog režima zaslužuje pijetet i poštovanje. „Romi su sastavni deo hrvatske istorije i njihov je doprinos u Domovinskom ratu bio izuzetan, vredan divljenja i zahvalnosti. Istorija neće zaboraviti romske žrtve bilo kojih režima“, rekao je Tolušić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsetio je da je nedavno bio u Brezovici pa u Srebrenici, Ovčari i Kerestincu. „Sve su to stratišta i kad čovek dodje na ta mesta treba zanemeti“, rekao je Bandić. Najavio je i da će u jesen predložiti da se obavi sanacija i konzervacija jasenovačkog spomenika.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer rekao je da se u Hrvatskoj malo piše i govori o stradanjima u logorima NDH. „Ne mogu se relativizirati zločini u NDH kao ni oni posle ’45 i u Domovinskom ratu“, rekao je Tolnauer.

Komemoracija u Uštici najveće je godišnje okupljanje Roma u Hrvatskoj, a datum je simbolično odabran na dan kada je u Aušvicu ubijena poslednja grupa od 2987 Roma. Obeležavanje Medjunarodnog dana sećanja na romske žrtve holokausta u Hrvatskoj se organizuje od 2012.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar