U trendu

Komemoracija u Potočarima bez srpskih zvaničnika

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra, u ponedeljak, održaće se komemoracija i sahrana 127 srebreničkih žrtava, ubijenih u napadu Vojske Republike Srpske na zaštićenu zonu Srebrenica u julu 1995. godine.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava.

Komemoraciji u Potočarima prisustvovaće porodice srebreničkih žrtava, najviši bošnjački zvaničnici, poglavar Islamske zajednice u BIH Husein Kavazović, kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Savet ministara BiH doneo je odluku da 11. jul bude dan žalosti cu celoj BiH.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Haškim tribunalom krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osudjen na kaznu od 40 godina zatvora.

Presuda Ratku Mladiću, vrhovnom komadantu VRS, koji je takodje optužen za genocid u Srebrenici, najavljena je za novembar 2017. godne.

Obeležavanje 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici u znaku je pogoršanih srpsko-bošnjačkih odnosa, za šta je povod bila izjava načelnika opštine Srebrenice Ćamila Durakovića da je Organizacioni odbor komemorativnog skupa doneo odluku da „državni vrh Srbije nije poželjan 11. jula u Potočarima“.

Duraković je naveo da je takva odluka doneta zbog toga što „državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici desio genocid“, čime, kako je kazao, izražava nepoštovanje prema „žrtvama genocida i njihovim porodicama“.

„Oni koji negiraju genocid, nisu poželjni na komemoraciji u Potočarima“, rekao je Duraković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošle godine prisustvovao komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima, a ceo dogadjaj ostao je upamćen po fizičkom napadu na njega.

Premijera Srbije tada je napala grupa Bošnjaka, on je pogodjen kamenom u glavu, ali nije ozbiljnije povredjen.

Krivci za napad na Vučića još nisu odgovarali za to.

Načelnik Opštine Srebrenica, koji je prošle godine pozdravio dolazak premijera Srbije u Potočare, sada tvrdi da je to bio „pokušaj žrtava da pruže ruku i iskreno krenu napred“.

Po njegovim rečima, stav većine porodica srebreničkih žrtava je da prisustvo „negatora genocida“ unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je njima najsvetije  –  komemoraciju i sahranu.

Udruženje „Majke Srebrenice“ preuzelo je odgovornost za odluku da ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici ne može prisustvovati niko od srpskih zvaničnika koji „ne priznaju genocid“.

U otvorenom pismu premijeru Vučiću „Majke Srebrenice“ su navele da „nikada neće dozvoliti da im neko ukrade taj dan, kao što je to bio slučaj prošle godine, kada je pijetet prema žrtvama užasnog zločina ostao u seni skandaloznog incidenta s primijerom Srbije“.

Odgovarajući na ovakve stavove, premijer Srbije je istakao da želi najbolje moguće odnose sa BiH, ali da nikome neće dozvoliti da „gazi Srbiju“.

„Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvesno da ni njima ni bilo kome drugom neću dozvoliti da gaze Srbiju“, naglasio je Vučić.

On je kazao da je Srbija razumela poruke iz Srebrenice i da ne želi da pravi probleme.

„Nećemo da pravimo problem, i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci u Sarajevu“, istakao je Vučić.

Premijer Srbije je dodao da će Beograd do kraja ispuniti obaveze koje je preuzeo u pogledu donacija za Srebrenicu.

Srbija je na Investiciono-razvojnoj konferenciji za Srebrenicu, održanoj 11. novembra 2015. godine, izdvojila pet miliona evra za Srebrenicu, od čega je odmah uplaćeno dva miliona u gotovini, dok je preostali novac namenjen za više projekata Opštine Srebrenica.

Vučić je naglasio da će Vlada Srbije isplatiti sva sredstva obećana Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.