U trendu

Kovač: Blizu smo rešenja da Srbija otvori poglavlje 23

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da je zvanični Zagreb blizu rešenja koje bi trebalo da omogući Srbiji nastavak pregovaračkog procesa o njenom putu ka EU i otvaranje poglavlja 23.

To, rekao je Kovač na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu na temu spoljnopolitičkih odnosa, radimo kroz razne kontakte sa Evropskom komisijom i Holandijom, kao trenutno predsedavajućom.

„Mislim da je moguće postići to rešenje. Međutim, mi smo ozbiljni u tim stvarima i ne dopustamo poluinformacije, jer na taj način štitimo pregovarački proces i moram reći da sam bio iznenađen da su neki ljudi iz EU izašli sa nekim informacijama i poluinformacijama u javnost a da to prethodno nismo dogovorili“, rekao je Kovač.

Evropski komesar Johanes Han, naime, juče je na konferenciji za novinare u Briselu saopštio da je sa Hrvatskom postignut dogovor o tome da se omogući Srbiji otvaranje poglavlja 23 u junu.

Kovač kaže da nije baš najbolje shvatio zašto je Han izašao sa tom informacijom, a da se prethodno o tome nisu dogovorili.

„Stvarno ne znam. On je moj prijatelj. Čućemo se danas telefonom pa ćemo to pojasniti“, rekao je.

Ponovio je da Hvatska deluje konstruktivno po tom pitanju i da želi pronaći rešenje, te dodao:

„Na putu smo da ga nađemo“.

Cilj je, kaže, da Srbija bude u mogućnosti da otvori to poglavlje koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava.

To je, objašnjava, kao da upisujete fakutet, ali pre toga morate položiti prijemni ispit, a to je nešto što se zove pregovori o kriterijumima za otvaranje tog poglavlja.

„Mi smo u fazi da sada definišemo koje je to štivo potrebno kako bi poglavlje bilo otvoreno.. Hrvatska je jasno rekla koje je to štivo koja su to merila i zahtevi, ali i zabrinutost Hrvatske“, rekao je Kovač.

On je podsetio da Hrvatska insistira na potpunoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, što, kako je rekao, podrazume prihvatanje presuda i odluka, zatim poštovanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji i obezbeđivanje njihovog prisustva u parlamentu, kao i takozvana regionalna jursdikcija gde Hrvatska kaže da Srbija ne može da bude nadležna za sve ratne zločine na prostoru nekadašnje države, uključujući i Hrvatsku.

„Hrvatska je članica EU koja funkcioniše po principu konsenzusa, a to znači da se svi moraju složiti. Zato Hrvatska mora biti ozbiljna i samosvesna, i mora pomagati da drugi shvate šta znači. Mi želimo dugoročno stabilne odnose sa svim susedima osim sa onima koji nisu u EU“. rekao je.

Kovač je bio izričit da zato Hrvatska ne prihvata reč „blokada“ jer, kako je rekao, nikakve blokade nema.

On je podsetio da je Srbija čekala dve godine na otvaranje pregovora o priključenju EU jer su neke „velike članice Unije“ tada insistirale na uslovu da Beograd pokrene dijalog sa Prištinom.

Tada, rekao je, niko nije pominjao blokadu.

„Isto tako mi sada želimo pmoći i zato mi odbijamo reč blokada. Ako bude moglo da se otvori poglavljae u junu, ono će biti otvoreno i to ne treba dramatizovati“, zaključio je Kovač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.