U trendu

Krivična prijava protiv Varufakisa za prevaru i izdaju

Jedan atinski advokat je danas podneo krivičnu prijavu protiv donedavnog ministra finansija Grčke, Janisa Varufakisa, optuživši ga za prevaru i izdaju zemlje tokom pregovora s poveriocima grčke države u kojima je on bio šef vladinog pregovaračkog tima.
Advokat Panajotis Janopulos je zatražio da Vrhovni sud njegov zahtev prosledi Skupštini Grčke da bi oduzela poslanički imunitet Varufakisu, poslaniku vladajuće levičarske stranke Siriza, kako bi moglo da mu se sudi pred Specijalnim sudom koji je nadležan za najteža krivična dela političara.

Advokat je naveo da je Varufakis, kao ministar, naneo Grčkoj štetu od 20,8 milijardi evra tako što je „bezobzirno prekršio politički i pravni mandat koji je dobio od grčkog naroda, premijera i Skupštine, kao i zakletvu koju je dao“ po izboru za člana Vlade.

Varufakis je, piše advokat, time „naneo neprocenjivu štetu javnom interesu zemlje i izazvao teške posledice po većinu stanovnika i preduzeća“, a Grčku „odveo u ekonomsko gušenje, finansijsko propadanje i novi ciklus recesije, sramoteći Grke i Grkinje“.

Advokat Janopulos traži da Vrhovni sud istraži da li su krivična dela prevare i izdaje zemlje počinili i drugi članovi aktuelne vlade Grčke jer smatra da za to postoji osnovana sumnja.

Pregovori Vlade Grčke i poverilaca – Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, prošle nedelje su završeni sporazumom da Grčka u roku od deset dana koji ističe večeras, zakonima uvede nove finansijske restrikcije i pokrene reforme niza sektora, što su uslovi da poverioci s njom počnu nove pregovore o trećem paketu kreditne pomoći, većem od 80 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.