U trendu

Kukan: Crna Gora je lider Zapadnog Balkana u evrointegracijma

Lider Zapadnog Balkana u pregovorima o članstvu u EU trenutno je Crna Gora a na drugom mestu je Srbija, ocenio je evroparlamentarac Eduard Kukan napominjući da se nove članice evropske porodice mogu očekivati za osam ili devet godina, ali ne pre.

Crna Gora je počela pregovore o ulasku u EU pre dve godine i već je privremeno zatvorila brojna poglavlja, kazao je 21. novembra Kukan u intervjuu za EUbilten (Eubulletin) i istakao da je ta zemlja, iako se to „Srbima mnogo ne svidja“, pravi lider u pregovaračkom procesu.

„Srbima se ne svidja činjenica da Crnu Goru zovemo liderom jer postoji neka vrsta istorijskog rivalstva izmedju te dve zemlje, kao izmedju Čeha i Slovaka“, kazao je Kukan.

Navodeći da je Srbija takodje otvorila nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU, Kukan je ocenio da je proces pregovora Srbije mnogo komplikovaniji zbog pitanja Kosova.

„Neke članice EU čak traže od Srbije da prizna nezavisno Kosovo i, mada ne postoji zvaničan dokument EU kojim se to traži od Srbije, to je teško pitanje. Ono što svi traže od Srbije je da normalizuje odnose sa Kosovom“, istakao je Kukan.

„Sporazum o normalizaciji odnosa je postignut i sada treba da se primeni dogovoreno. To je dodatni teret za Srbiju i toj zemlji će možda biti potrebno više vremena da postane članica EU“, smatra taj poslanik Evropskog parlamenta i bivši slovački ministar spoljnih poslova.

Na pitanje oko odnosa Srbije sa Rusijom, Kukan kaže da argument da će Srbiji biti teško ako prekine ekonomske veze sa Rusijom i drugi koji se koriste da opravdaju te veze nisu validni.

„Mislim da EU treba da bude mnogo stroža sa Srbijom jer, iako ne zavodi sankcije Rusiji s obrazloženjem da nije članica EU, od zemlje koja se sprema za EU očekuje se da nam bude mnogo bliža a ne na drugoj strani. Nadam se da će Srbija napraviti pravi izbor u budućnosti“, kazao je Kukan.

Kada je reč o ostalim kandidatima za EU, Kukan je rekao da su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje koje trenutno pregovaraju.

Tursku, koja je takodje u procesu pregovora, Kukan stavlja u „drugu kategoriju“ dok za Albaniju, koja je kandidat za EU, kaže da bi bilo dobro da počne pregovore.

„To su zemlje koje možemo da očekujemo da pre ili kasnije postanu sledeće nove članice evropske porodice ali, za to će biti potrebno vreme, osam ili devet godina, ali ne pre“, ocenio je Kukan.

Govoreći o izazovu migrantske krize, Kukan je istakao da ga treba shvatiti ozbiljno i da bi u budućnosti, ako se ne obrati dovoljna pažnja i ne preduzmu neophodne mere da se sve drži pod kontrolom, situacija mogla da bude veoma opasna.

„Mislim da je to ozbiljan problem i EU zaista treba da pruži svu potrebnu pomoć svojim partnerima na Zapadnom Balkanu da se izbore sa tom situacijom koja je veliko breme za njih“, zaključio je Kukan koji je bio specijalni izaslanik UN za Balkan od 1991. do 2001.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)