U trendu

Mađarska će dati autobuse za prevoz izbeglica do granice s Austrijom

Mađarska će uputiti autobuse za prevoz izbeglica koji su pešice krenuli ka granici s Austrijom, saopštila je večeras mađarska vlada, javile su svetske agencije.

Oko 100 autobusa će biti na raspologanju tim izbeglicama, kao i onima koji čekaju ispred železničke stanice u Budimpešti u improvizovanom izbegličkom kampu.

„Autobusi će tokom noći biti upućeni na železničku stanicu Keleti u Budimpešti i na autoput M1 koji će izbeglice prevoziti do graničnog prelaza Hegješalom do Austrije“, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

Prema njegovim rečima, prioritet je da saobraćaj u zemlji ne bude paralisan. Lazar je rekao da prevoz migranata do granice ne mora da znači da će oni moći da napuste zemlju.

„Mađarska vlada očekuje stav vlade u Austriji o uslovima ulaska i izlaska iz zemlje“, rekao je Lazar.

Više stotina izbeglica u Mađarskoj krenulo je danas ka zapadu pešice pošto su probile policijski kordon u mestu Bičke gde su zadržani protiv svoje volje.

Izbeglice su krenule pešice ka Austriji iz Budimpešte gde je policija pokušala da ih spreči da uđu u vozove ka zapadnim zemljama. Noseći torbe i rančeve izbeglice su u koloni dugoj više stotina metara krenule na put od 171 kilometar.

Međunarodni železnički saobraćaj obustavljen je četvrti dan na budimpeštanskoj stanici Keleti, gde se prema proceni izveštača stranih agencija, nalazi oko 2.500 migranata koji i dalje čekaju u očajnim uslovima da vozovi prorade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.