U trendu

Majka Tereza u septembru će biti proglašena za sveticu

Majka Tereza biće proglašena za sveticu Katoličke crkve na svečanosti u Rimu 4. septembra, preneli su danas makedonski mediji.

„Sve nas je obradovala vest da će blažena Majka Tereza, koja je rodjena u Skoplju i bila naša sugradjanka do svoje 18. godine, 4. septembra biti uzdignuta na oltar kao svetica Katoličke crkve u celom svetu“, navodi se u poruci skopskog biskupa Kire Stojanova.

Skopska biskupija će povodom proglašenja Majke Tereze za sveticu organizovati proslavu „Dani blažene Majke Tereze“ koja će započeti u Skoplju odmah posle njene kanonizacije u Rimu.

Proslava će trajati od 5. do 11. septembra i završiće slavljenjem na mestu njene rodne kuće, koje će biti proglašeno svetilištem svete Majke Tereze.

Majka Tereza rodjena je kao Agnesa Gondža Bojadžiju (Agnesë Gonxhe Bojaxhiu) u Skoplju 26. avgusta 1910. u cincarsko-albanskoj porodici. Veći deo života je kao časna sestra provela u Indiji gde je vodila centre za siromašne, bolesne, siročiće i umiruće. Osnovala je red Misionarke milosrdja i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.