U trendu

Makedonija danas bira novi skupštinski saziv

Gradjani Makedonije danas glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima, devetim od osamostaljenja zemlje.

Izbore i vlast i opozicija vide kao referendumsko izjašnjavanje o sudbini zemlje. Glasa se na 3.480 biračkih mesta koja će biti otvorena u 7.00, a glasanje traje do 19.00.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Na izbornim spiskovima prvi put na ovim izborima pored imena biće i fotografija glasača, kako bi se dodatno sprečile moguće neregularnosti.

Pravo glasa ima 1.531.368 birača koji žive u Makedeoniji, dok se dodatnih 230.122 vodi na posebnom spisku gradjana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na izborima učestvuje pet koalicija i šest partija, a glavna bitka vodiće se izmedju vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM Zorana Zaeva.

Medju šest partija koje na izbore izlaze samostalno su i dve najveće albanske partije Demokratska unija za integracije (DUI) i Demokratska partija Albanaca (DPA).

Glasanje će nadgledati 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača. Medju domaćim najviše posmatrača je akreditovala nevladina organizacija „Most“, a medju stranima OEBS. Izbore prati i 75 stranih novinara.

Vanredni parlmentarni izbori, četvrti u nizu, predvidjeni su Pržinskim dogovorom o rešavanju političke krize, na šta je u petak, dan pre izborne tišine podsetila i Evropska komisija. Politička kriza u Makedoniji je izbila u proleće 2014, kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore. Izbori su prethodno ove godine dva puta odlagani, jer se nisu bili stekli uslovi da oni budu fer i demokratski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar