U trendu

Makedonija ne želi da postavlja ograde

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki izjavio je da Makedonija ne želi da postavlja ograde prema susednoj Grčkoj i da je to uradila samo na malom delu granice kako bi sprečila iliegalnu migraciju.

„Mi ćemo da budemo prvi koji će da razmontiraju ogradu, jer je naš cilj da postenemo deo Evrope“, rekao je on u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC), a prenose makedonski mediji.

Poposki je istakao da trenutno ne postoji jedinstven evropski sistem za borbu sa migrantskom krizom, zbog čega svaka zemlja na „balkanskoj ruti“ preuzima mere i odgovornost za svoju teritoriju.

„Ako nas pitate, najbolje rešenje je da se EU fokusira na svoju spoljnu granicu, u saradnji sa Turskom, i da obezbedi da imamo stoprocentno registrovanje legitimih tražilaca azila, kojima bi se potom obezbedilo da prodju kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, ka Zapadnoj Evropi“, rekao je on.

Poposki je još rekao da je makedonska policija juče na granici sa Grčkom bila suočena sa nasilnim pokušajem nekoliko stotina migranata da predju granicu i da bila prinudjena da reaguje kako bi sprečila ilegalni i nekontrolisan prelazak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.