U trendu

Makedonija podiže ogradu i na granici kod Bitolja

Makedonska vojska počela je danas je da postavlja žičanu ogradu i na delu granice Makedonije sa Grčkom kod Bitolja, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Makedonije za televiziju Telma.

Granični prelaz Medžitlija je druga granična zona u kojoj Makedonija podiže žičanu ogradu kako bi kontrolisala priliv izbeglica iz Grčke. Ograda je već postavljena na granici kod Djevdjelije.

Kako prenosi portal MKD, prema procenama makedonskih vlasti deo granice od prelaza Medžitlija kod Bitolja je porozan i u poslednje vreme je registrovano više ilegalnih ulazaka ekonomskih migranata sa grčke teritorije.

Makedonija je od 19. novembra počela da sporvodi preporuke EU i da propušta samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zona, odnsno iz Sirije, Avganistana i Iraka. Svi drugi imaju tretman ekonomskih izbeglica i njima nije dozvoljeno da produže takozvanom balkanskom rutom ka zemljama EU.

Grčke vlasti su juče na granici kod mesta Idomeni (kod graničnog prelaza Djevdjelija sa makedonske strane) raščistile kamp sa više od 2.500 migranata koj su vraćeni u prihvatne centre u Atini, odakle bi trebalo da budu vraćeni u Iran, Pakistan, Nepal, Maroko, Alžir, odnosno zemlje iz kojih su došli.

Portal MKD podseća da je krajem novembra Makedonija postavila žičanu ogradu kod Djevdjelije i dodaje da je, prema vladinim izvorima, žičana ograda i kod Djevdjelije i kod Medžitlije poklon madjarske vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.