U trendu

Makedonija pušta samo onoliko izbeglica koliko će primiti EU

Makedonija će dozvoliti prolazak tačno onoliko izbeglica koliko će zemlje EU zvanično primiti, izjavio je danas makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju, Poposki je istakao da će u tom cilju koordinirano raditi sve zemlje koje su zahvaćene izbegličkom krizom, a to je potvrdio i Kurc, ističući da je njegova poseta zemljama Zapadnog Balkana upravo zbog toga i organizovana.

Poposki je rekao i da Makedonija pozdravlja evropsku finansijsku pomoć, jer je do sada sav trošak za borbu sa izbegličkom krizom bio na račun makedonskih poreskih obveznika.

Kako prenose makedonski mediji, Sebstijan Kurc je istakao da će Austrija u 2016. godini dostići limit u prihvatanju izbeglica, koji je odredjen na oko 37.000 ljudi i da će nakon toga zatvoriti granicu za izbeglice.

Kao pomoć zemljama koje će biti pogodjene time, medju kojima je i Makedonija, Austrija će, prema njegovim rečima, poslati svoje policajce i vojnike koji će raditi po direktivama makedonskih vlasti.

“Austrija je jedna od tri zemlje, sa Nemačkom i Švedskom, koja prima najviše izbeglica. Naše odluke će imati posledice po zemlje Balkanske rute, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju”, rekao je Kurc.

Dodao je da Makedonija mora u potpunosti da zaustavi talas izbeglica.

Na pitanje da li EU razmatra mogućnost izbegličkih kampova u Makedoniji, on je rekao da se ne isključuje mogućnost za otvaranje prihvatnih centara za izbeglice koje ne mogu da stignu do zemalja EU, pa će tu morati privremeno da čekaju.

Makedonski i austrijski ministri spoljnih poslova su na susretu u Skoplju razgovarali i o političkoj krizi u Makedoniji i neophodnosti da budu obezbedjeni slobodni i demokratski izbori.

Kurc je najavio da će Austrija poslati posmatrače na makedonske parlametarne izbore.

Poposki i Kurc su potpisali akcioni plan kojim se predvidja jačanje ekonomske saradnje Makedonije i Austrije i austrijska pomoć u obuci mladih diplomata i modernizaciji makedonske javne administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.