U trendu

Makedonija: Tridesetodnevni pritvor za uhapšene dzihadiste

Za devetoricu osumnjičenih, koje je u akciji „Chelija“ uhapsio makedonski MUP, određena je mera pritvora u trajanju do 30 dana, preneo je Fokus onlajn.

Ovaj slučaj se procesuira u Specijalnom odelenju za organizovani kriminal i korupciju a uhapÅ¡eni su osumnjičeni za krivično delo „učešće u stranoj vojsci, policiji, paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Osim devetoro uhapÅ¡enih mera pritvora do 30 dana je određena i za ostalih 27 osumnjičenih koji su u bektvu. Sudija koji vodi istraÅŸni postupak je izdao nalog za njihovo privođenje.

MUP je sproveo akciju „Chelija“ u Skoplju, Tetovu, Kumanovu i Strugi.

Ministar za unutraÅ¡nje poslove Mitko Čavkov je saopÅ¡tio da je izvrÅ¡en pretres u 28 objekata, a pretresani su i domovi ali i pomoćne prostorije Tutunsuz dÅŸamije u Skoplju kao i u Jahja PaÅ¡inoj dÅŸamiji.

Osumnjičeni se terete za organizovanje i vrbovanje pojedinaca za odlazak u paravojne formacije na Bliskom Istoku ali i za učešće u snagama ISIS-a.

Svi osumnjičeni su drşavljani Makedonije.

Privedeni imam nameravao da uništi saudijsku dinastiju

Imam Tutunsuz dÅŸamije u Skoplju RedÅŸep MemiÅ¡i, koji je priveden u akciji makedonske policije zbog sumnje da je vrbovao građane za ratiÅ¡ta u Siriji i Iraku, zajedno sa svojim saradnicima Å¡irio je „istinski islam“ i nikada nije priznavao Islamsku versku zajednicu.

Zbog ideje da uništi saudijsku kraljevsku dinastiju Memici je proteran iz Saudijske Arabije gde je studirao islamske studije, koje nije završio.

Tekfir grupu je počeo da formira nepsoredno uoči i tokom 2001. Iste karakteristike prate i njegovog kolegu, imama iz Gazi Babe koga je privele policija u akciji „Chelija“.

Pozivajući se na svoje izvore, skopski Dnevnik piše da je Memiši postao lider ove grupacije otkako je u njoj došlo do uutrašnjih promena.

Prema saznanjima lista, ona se sada proširila na više delova grada i sa više teologa koji su, kako se navodi, očigledno utičali na slanje mladih dşihadista u redove terorističke Islamske drşave Sirije i Iraka.

„Koren ove grupe datira iz 2001. kada je bila povezana sa teologom Bećiro Haljimijem. Ali, posle oruÅŸanog sukoba 2001., a posebno posle bitke kod Aračinova u kojoj su učestvovali i mudÅŸahedini započinje njeno deljenje. Vođa druge grupacije je postao Å ukri Aljiu, poznati radikal koji je sada na izdrÅŸavanju zatvorske kazne i Prilepu. Ta grupa je posle toga anstavila sa svojim delovanjem“, ispričao je sagovornik lista.

Ova grupacija, predvođena Šukri Aljijom je 2004. izvršila upad sa kalašnjikovima u kabinet tadašnjeg poglavara Islamske verske zajednice posle cega je uspela da izdejstvuje čak i zapošljavanje dvojice svojih ljudi u redove te verske zajednice. Jedan od njih je, navodi se, sada nastavnik u školi u skopskoj opštini Čair.

Aliu i njegova grupacija stoje i iza napada na grupu mladih skopskih imama 2005. u skopskom naselju Kondovo, kao i iza bombaškog napada na policijsku stanicu na Bit-pazaru.

Aljiua je 2012. Kosovo izručilo Makedoniji zbog učešća u ubistvu jednog taksiste u Skoplju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.