U trendu

Makedonska policija dozvoljava ulazak ženama, deci i iznemoglima

Makedonske bezbednosne snage na granici sa Grčkom dozvolile su grupi od oko 200 migranata-izbeglica sa Bliskog istoka, u kojoj je bilo najviše žena, dece i iznemoglih, da pređu u Makedoniju i da sa železničke stanice u Đevđeliji nastave svoj put prema Srbiji, odnosno prema zemljama Evropske unije u kojima nameravaju da zatraže azil.

Kako je najavljeno, još jednoj takvoj grupi migranata biće dozvoljen ulazak u Makedoniju tokom večeri, a u isto vreme je u toku dana više stotina migranata koji su se već nalazili na železničkoj stanici u Đevđeliji dobilo dozvolu za odlazak do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovce–Preševo.

Kako prenosi internet portal telegraf.mk, veliki deo migranata koji se još nalaze na grčkoj teritoriji mirno čeka da im policija i vojska, koje u zajedničkim patrolama obezbeđuju državnu granicu, dozvole prolaz u organizovanim grupama, a situacija je u Đevđeliji u toku dana bila uglavnom mirna.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski je rekao da je situacija na granici sa Grčkom juče bila povremeno napeta zbog pokušaja nekih migranata da probiju bezbednosni kordon, kao i da je policija morala da upotrebi šok bombe da bi kontrolisala situaciju.

„To je legitimna mera za odbranu državne granice saglasno s donetim merama i preporukama“, kazao je Kotevski, koji je rekao i da nije tačna informacija koje su preneli mediji da je u sukobu s migrantima juče nožem povređen jedan policajac.

Na graničnoj liniji s Grčkom u rejonu Đevđelije zajedno s policijskim snagama od jutros patroliraju pripadnici makedonske vojske, a na nekim punktovima, koji se smatraju za kritične tačke duž granične linije sa Grčkom na kojima ilegalno ulaze migranti, postavljena je bodljikava žica.

Na železničkoj stanici u Đevđeliji, gde je do juče bilo više hiljada migranata na malom prostoru, u ovom trenutku ima manje od 100 ljudi koji čekaju sledeći voz koji ide do Tabanovca, a deo njih do granice sa Srbijom ide i autobuskim linijama.

Sa železničke stanice Đevđelija prema Tabanovcu danas su upućena tri redovna i dva vanredna voza sa migrantima od kojih svaka kompozicija ima kapacitet za prevoz od 100 do 700 lica.

U Makedoniji je zbog velikog priliva migranata od juče na snazi vanredna situacija koja je proglašena u pojasu južne i severne granice, sa Grčkom i Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.