U trendu

Mediji u regionu o pobedi Donalda Trampa

Svetska vest broj jedan ovog jutra, o pobedi republikanca Donalda Trampa na predsedničim izborima u SAD, je na svim glavnim stranicama elektronskih medija u regionu, kao i poruke ambasadora, koji tvrde da se odnos te zemlje prema državama regiona neće promeniti.

Hrvatski Jutarnji list, uz fotografiju novog američkog predsednika preko cele strane, iza kojeg je američka zastava, donosi naslov o velikom trijumfu Donalda Trampa sa najavom da je „Svet pred tektonskim promenama“, te da je moćni milijarder novi predsednik SAD.

Dodaje se da je pobeda Trampa iznenadila mnoge s obzirom na sve njegove ispade u kampanji u kampanji proteklih godinu i po dana.

„Iako su ankete pokazivale prednost njegove protivkandidatkinje, predstavnice demokrata Hilari Klint, broje su situacije i primeri pokazali da predizbornim istraživanjima ne treba slepo verovati“, navodi list.

HRT navodi da je Tramp pobedio na predsedničkim izborima u SAD, te da je njegovo obraćanje bilo „nenadnuto“.

„Hvala vam, bilo je komplikovano“, preneo je HRT Trampove reči.

„Vreme je da se SAD ujedini. Obećavam da ću biti predsednik svih Amerikanaca – to mi je izuzetno važno“, poručio je Tramp u svom pobedničkom obraćanju iz svog štaba u Njujorku, preneo je HRT i dodao da je rekao da vidi neverovatno veliki potencijal, te da ni muškarci i žene SAD „neće biti zaboravljeni“.

„Obnovićemo zemlju, autoputeve, škole, bolnice. Amerika će biti najbolja“, rekao je Tramp i najavio da će SAD biti dobre sa svima koji žele biti dobri s njom.

Uz naslov da je Tramp 45. američki predsednik, portal Index donosi i 10 mogućih scenarija koji bi sada mogli uslediti, a koji su priredili analitičari Sakso banke među kojima je i oštar pad vrednosti meksičke valute, skretanje politike SAD u desno, globalna borba protiv „statusa kvo“ i polarizacija medija.

Analitičari predviđaju i kraj dvostranaštva u SAD, bolji odnosi s Rusijom, kao i skok cene nafte „do neba“.

Navode i da SAD predstoji upitan odnos sa Velikom Britanijom i Nemačkom, prenosi Index.hr.

Pobeda Trampa je glavna tema medijima u BiH, Crnoj Gori i Mkedoniji, koji se bez komentara pozivaju na agencijske vesti.

Aldžazira.ba na naslovnoj strani donosi tekst iz pera Jasmina Agića pod naslovom – Donald Trump: Covek koji bi mogao da uništi svet.

Navodi da je Tramp čovek koj zagovara ideje americkog konzervativizma i povratka Amerike u ulogu dominantnog svetskog hegemona.

Poratli u BiH prenose izjavu ambasadorke SAD u Sarajevu Maurin Komrak, koja tvrdi da je politika SAD prema BiH neupitna.

Sarajevski Dnevni Avaz je u naslov izdvojio poruku iz prvog Trampovog obraćanja, kada je rekao da je „Amerika prva, ali će sarađivati sa svima“.

I skopski mediji prenose izjavu američkog ambasadora u Makedoniji Džesa Bejlija koji je najavio da će podrška SAD toj zemlji, i nakon pobede Trampa, ostati ista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar