U trendu

Medojević: Ambasada SAD radila na prekompoziciji vlasti u Crnoj Gori

Predsednik opozicionog Pokreta za promene (PZP) Nebojša Medojević izneo je danas tvrdnju da je američka ambasada u Podgorici radila na tome da se u Crnoj Gori „prekomponuje“ politička scena, što bi značilo prestanak dominantne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS).

Prema tom „planu“, kako je Medojević objasnio u listu Pobjeda, na čelo opozicije  u Crnoj Gori trebalo je da dođe lider vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić,  nakon što njegova partija raskine koalicioni savez sa DPS.

Tu ideju, međutim, nisu prihvatili lideri aktuelne opozicije, tvrdi Medojević.

List Pobjeda je u utorak objavio svoja saznanja da se šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič raspitivao kod opozicije da li bi Krivokapića prihvatila za svog lidera. Poredstavnica EK Maja Kocijančič je, pak, demantovala takve tvrdnje.

Iz EK su saopštili da imaju puno poverenje u svog predstavnika Drobniča. Neki slovenački mediji su objavili da se Drobnič našao na udaru nekih podgoričkih medija, zbog uverenja da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore. Štaviše, objavljeno je i to da je crnogorski premijer i lider DPS Milo Đukanović iz istih razloga tražio povlačenje Drobniča sa funkcije u Crnoj Gori. 

Predstavnik opozicionog saveza Demokratski front (DF) Milan Knežević je, nakon medijskih spekulacija o prekompoziciji političke scene u Crnoj Gori, po planu dela diplomatskog kora,  rekao da Krivokapić nije prihvatljiv za opoziciju. To bi bio završni čin opozicionog samoubistva, dodao je Knežević.

Prema rečima Medojevića, iza navodnog plana o novoj političkoj sceni u Crnoj Gori, američka ambasada je stala zajedno sa uredništvom lista Vijesti.

Kako je Medojević objasnio, taj plan je računao na „zdrave snage“ u DPS, a u tom kontekstu su pominjani sadašnji ministri inostranih poslova i odbrane Igor Lukšić i Milica Pejanović Đurišić.

Spekulacije o navodnoj prekompoziciji crnogorske političke scene poklapaju se sa ozbiljnim političkim razlazom unutar vladajuće koalicije, između dve članice DPS i SDP. Njihov  međusobni konflikt manifestovan je i na poslednjoj sednici parlamenta, pred odlazak na godišnji odmor, na kojoj SDP nije glasao za neke investicione projekte koje je predložila   vlada u kojoj sede i njeni ministri.

Iz DPS je ocenjeno da je to otvorena destrukcija razvojne politike Crne Gore.

Lider DPS i premijer Milo Đukanović ranije je više puta ocenio da se parlament, mimo Ustava, suprotstavlja Vladi, zahvaljujući novoj, nelegitimnoj parlamentarnoj većini koju sa delom opozicije čini i vladajuća stranka SDP.

Politički izlaz iz sadašnje pozicije crnogorske vlasti biće, najvjerovatnije, nešto jasniji  krajem avgusta, kada se može očekivati odluka o tome da li će u Vladi ostati dva ministra  iz SDP, Vujica Lazović i Ivan Brajović.

Njihovu zamjenu je tražila SDP, jer su oni napustili tu partiju, na kongresu, početkom juna, a nakon toga osnovali novu partiju, pod nazivom Socijaldemokrate Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.