U trendu

Medvedev dolazi u Sloveniju

Premijer Rusije Dimitrij Medvedev boraviće u Sloveniji 26. i 27. jula u okviru obeležavanja 99. godišnjice Ruske kapelice na Vršiču.

Medvedev će govoriti na svečanosti kod Ruske kapelice na Vršiču, posetiti Kranjsku Goru i još neke poznate znamenitosti u Sloveniji i potpisati nekoliko međudržavnih sporazuma među kojima sporazum o saradnji u kulturi i sportu i sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ambasadi Rusije.

Ovogodišnja svečanost kod Ruske kapelice na Vršiču pada u vreme stote godišnjice Prvog svetskog rata tokom kojega je za snabdevanje soškog ratišta bilo važno izgraditi komunikacije do bojišta i visokogorskih odbrambenih položaja.

Austrougarske vlasti su 1915. ubrzano gradile put preko prelaza Vršič u čijoj izgradnji su učestvovali ruski zarobljenici, koje je zatrpala snežna lavina. Zarobljenici su na tom mestu izgradili malu crkvicu u pomen poginulima i kao znak sećanja na rodnu grudu.

Na svečanosti na Vršiču ove godine će govoriti i premijer Slovenije Miro Cerar, a u ime Društva Slovenija-Rusija bivši predsednik Milan Kučan. Među zvanicama će na svečanosti biti i predstavnici svih konfesija u Sloveniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.