U trendu

Mektić: Šešelj ima zabranu ulaska u BiH

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ne može ući u BiH, jer ima zabranu koju mu je ranije izrekao visoki predstavnik u BiH.

„Ako udje ilegalno, biće procesuiran kao i svaki drugi čovek koji udje ilegalno“, rekao je Mektić za sarajevski nedjeljnik Stav.

Zakon o strancima propisuje da u BiH ne može ući osoba koja ima zabranu ulaska, a ukoliko to pokuša, službenik na graničnom prelazu će mu izdati rešenje o odbijanju ulaska u BiH, a može biti i kažnjen novčano, u iznosu od 300 do 1.500 maraka.

Ako Šešelj udje u BiH ilegalno, biće uhapšen i predat Službi za poslove sa strancima i vrlo brzo će biti deportovan u zemlju čiji je državljanin.

Mediji su ranije objavili da je moguće da Šešelj dodje u Bratunac, kako bi odao poštu srpskim žrtvama.

„Sigurno je da će delegacija stranke doći. Što se tiče mog dolaska, još ćemo odlučiti o tome, jer mi je službeno zabranjen ulazak u BiH odlukom bivšeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa. Medjutim, mi ćemo uskoro da prekršimo tu zabranu“, izjavio je tada Šešelj.

Lider srpskih radikala naveo je da će na nekom mestu i u odredjeno vreme on ipak preći granicu BiH i pojaviti se u Bratuncu.

Danas se završavaju Petrovdanski dani, koji se svake godine organizuju u znak sećanja na Srbe ubijene tokom rata na području Bratunca i Srebrenice.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je agenciji Srna da je oslobadjajućom presudom pred Haškim sudom lider radikala Vojislav Šešelj i formalno-pravno slobodan čovek i da sve insinuacije u vezi sa njegovim likom i delom koje se pojavljuju u pojedinim političkim krugovima, padaju pred takvom presudom.

Upitan da li Šešelj ima pravo da udje u BiH, Dodik je rekao da za njega kao predsednika Republike Srpske to nije upitno.

„Kretanje Šešelja po Republici Srpskoj za mene nije, niti može biti upitno, jer je on slobodan čovek“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.