U trendu

Menjati politiku sećanja ili ćemo ući u nove ratove

Predsednik Srpskog narodnog veća iz Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je danas da je prostor bivše Jugoslavije „zarobljen“ lošim politikama sećanja na ratove i sukobe.
„Ako se identitet jednog naroda i dalje bude gradio prevashodno u odnosu na njegovo stradanje i žrtve, i Srbija i Hrvatska ostaće trajni zarobljenici pogrešnih državnih politika i nerešenih odnosa“, rekao je Pupovac na međunarodnom skupu „Hrvatsko-srpski odnosi“, koji se održava u Golubiću pored Obrovca, u Hrvatskoj.

Ocenio je da je te politike potrebno menjati, jer će se u suprotnom ući u još jedan sukob.

Poslanik u Skupštini Srbije i jedan od organizatora skupa Janko Veselinović ocenio je da u proteklih godinu dana ljudi koji su na vlasti u zemljama bivše Jugoslavije nisu učinili ništa na zaštiti identiteta nacija koje tu žive, čime su, kako je rekao, dokazali svoju neodgovornost prema tim važnim pitanjima.

Glavni organizator skupa, direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje iz Novog Sada Darko Gavrilović, kritikovao je način na koji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sprovodi politiku normalizacije odnosa na prostoru bivše Jugoslavije.

„Aleksandar Vučić krenuo je od kraja, ne poštujući i ne poznajući važnost tog procesa i trčeći za brzim i jeftinim političkim poenima. Ako s tim nastavi, sav trud i rad na pomirenju vratiće nas nekoliko godina unazad“, istakao je Gavrilović.

Predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Darko Sarić Lukendić rekao je da u Srbiji postoji dobar zakonski okvir koji reguliše prava nacionalnih manjina, ali nedostaje politička volja za sprovođenje tih propisa.

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dragan Crnogorac podsetio je na tekst Erdutskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, kojim je pokrenut proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a kojim su između ostalog, dogovorena prava srpske zajednice na toj teritoriji.

Dodao je da je na taj način želeo da ukaže na trenutni položaj Srba u toj oblasti.

Međunarodni skup o hrvatsko-srpskm odnosima održava se po osmi put Golubiću, a organizuju ga Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.