U trendu

Merkel: Nemačkoj je važna budućnost BiH na evropskom putu

SARAJEVO, 9. jula 2015. (Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas u Sarajevu da “u  Bosni i Hercegovini (BiH) vidi probleme koji se moraju prevazići i da ceo region ne može da funkcioniše ako se BiH ne razvija”.

Na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa članovima Predsedništva BiH i premijerom Denisom Zvizdićem, Merkel je podsetila da je Nemačka inicirala novu politiku pristupa Evropske unije prema BiH koja je prošle godine započeta u Berlinu, a biće dalje nastavljena u Beču gde će se održati susret premijera zemalja Zapadnog Balkana. 

Nemačka kancelarka je izrazila zadovoljstvo što je između BiH i EU ponovo stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istakla da sada treba da se radi na ispunjavanju narednog koraka, a to je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ona je istakla da je Nemačkoj važna budućnost BiH na evropskom putu, ali da u toj zemlji postoje problemi koji su više izraženi nego u susednim državama. 

Njemačka kancelarka je ocenila da je u BiH veliki problem nezaposlenost, o čemu je danas razgovarala sa zvaničnicima u BiH, kojima je ponudila da dođu u Ministarstvo rada Nemačke kako bi razgovarali o načinu unapređenja tog segmenta u BiH po uzoru na nemački sistem.

Na pitanje novinara da prokomentariše jučerašnji veto Rusije na Rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN Angela Merkel je rekla da u vezi ovog pitanja postoje različita viđenja, ali da je izuzetno važno da se oda počast žrtvama, razgovara o prošlosti, a gleda u budućnost.

Prema njenim rečima, potrebna je hrabrost da se oblikuje budućnost, da se zločini kao što su oni koji su počinjeni u Srebrenici nikada više ne dese, zbog čega je naglasila važnost evropske perspektive. Angela Merkel prvi put boravi u zvaničnoj poseti BiH, a u Sarajevu je dočekana uz najvoše vojne i državne počasti. Ona će se danas još sastati i sa predstavnicima žrtava iz Srbrenice, nakon čega će otputovati u Berlin.

Angela Merkel je u sklopu kratke balkanske turneje pre Sarajeva posetila i Tiranu i Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.