U trendu

Migranti digli šatore sa grčke strane granice prema Makedoniji

Na makedonsko-grčkoj granici kod graničnog prelaza Bogorodica u blizini Djevdjelije i danas se sa grčke strane nalazi oko 1.000 migranata kojima makedonska policija ne dozvoljava ulazak u zemlju zato što ne dolaze sa ratom zahvaćenih područja.

Izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana bez problema prelaze granicu i registruju se u prihvatnom kampu.

Makedonski mediji prenose da nema većih napetosti na graničnoj liniji kod Djevdjelije, ali i da su migranti iz Bangladeša, Pakistana, Maroka, Irana i drugih zemalja kojima se ne dozvoljava ulaz u Makedoniju duž granične linije podigli na desetine šatora.

Prolaz za takozvane ekonomske migrante, Makedonija ne dozvoljava od 18. novembra, od kada je makedonski MUP dobio od Slovenije zvanično saopštenje da ubuduće neće primati migrante sa područja u kojima nema oružanih sukoba.

Od 18. novembra u Makedoniju iz Grčke mogu da udju samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Makedonska vojska je od prošle nedelje počela pripreme i raščišćavanje terena za podizanje žičane ograde na granici sa Grčkom.

Na koti 59 kod Djevdjelije, gde u najvećoj meri ulaze izbeglice-migranti sa Bliskog istoka, podignuta je i žičana prepreka u dužini od 1,5 kilometara uz pomoć koje se ograničava, odnosno usmerava ulaz izbeglica.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je juče u Skoplju nakon razgovora sa makedonskim predsednikom Djordjem Ivanovom da će EU povećati humanitarnu i tehničku pomoć Makedoniji za suočavanje sa izbegličkom krizom.

On je naveo da Makedonija ima „ne samo pravo nego i obavezu da obezbedi svoje granice, kao što i zemlje EU moraju da obezbede svoje spoljnje granice“ i da „cilj EU nije samo da se ubrza tranzit izbeglica već i da se njihov broj smanji“.

Makedonski predsednik Djordje Ivanov je na zajedničkoj konferenciji za novinare u nedelju rekao da je „Makedonija školski primer kako EU ne treba da se ponaša prema zemlji kandidatu za članstvo“ i da je Makedonija, iako nije članica EU morala da proglasi krizno stanje zbog izbegličkog talasa koji dolazi iz zemlje članice EU Grčke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.