U trendu

Migranti: Hrvatski policajci su nas šutirali, a slovenački su koristili elektrošokove

Redom padaju sve evropske granice koje se nađu na ruti izbeglica i migranata, koji odavno više ne dolaze samo s Bliskog istoka. Šentilj, slovenačko-austrijski granični prelaz, izdržao je do juče u 12.15 sati, prenose hrvatski mediji.

Avganistanci zbijeni u prvim redovima probili su ogradu iza koje su stajali malobrojni i prijateljski raspoloženi austrijski policajci, a onda je krenula reka ljudi, verovatno njih više od 5.000, koliko ih se do tada skupilo u slovenačkom kampu u kojem su Slovenci dan pre toga podigli bele zastave, kao i u improvizovanom kampu na austrijskoj strani u koji su te ljude puštali onoliko koliko je bilo mesta u autobusima koji je trebalo da dođu.

„Krenuli smo pre mesec i po, preko Pakistana i Irana do Turske, odatle sa Sirijcima ovamo. Mi smo tamo bili luzeri, bez budućnosti. Ne znamo kuda idemo, ali smo sigurni da će nam biti bolje. Odnosili su se prema nama dobro, svi osim Slovenaca, dve noći nismo spavali ovde, nisu nam dali hrane, čak ni vode, palili smo vatru u šumi kako bismo se zgrejali. Govore nam ‘kurva, kurva“ – kaže Baber, govoreći uvredljivu reč na našem jeziku. Pitamo ga kako je zna, a on kaže da ju je čuo previše puta da je ne bi zapamtio.

Ostali, pogotovo Sirijci, ne vole Avganistance.

-„Oni iskorišćavaju našu nesreću, celim putem prave probleme i često se nalazimo između njih i policije kao između čekića i nakovnja. Nas ovde nema ni 20 posto“ – žali se IT stručnjak iz centralne Sirije Nazih Alsahujhi, koji je donedavno hleb zarađivao kao informatičar u kompaniji AKDN. Oko vrata nosi krst i to ističe duboko raskopčanom majicom. Kod kuće je ostavio suprugu i dvoje dečice, misli da će se sa odličnim engleskim i dobrim poznavanjem rada na kompjuteru brzo snaći negde u Evropi i dovesti ostatak porodice.

Foto: Beta

Žali se na postupanje policije, kaže da su ga hrvatski policajci udarali nogama, a vidio je, tvrdi, kako slovenački upotrebljavaju elektrošokere. Među izbeglicama se, kaže nam Nazih, priča da je slovenačka policija ubila jednog migranta.

Kažemo mu da je to nemoguće, a on govori kako je čuo policijske pretnje da će ih deportovati u Rusiju.

Austrijska ograda nije ni približno snažna poput one na mađarskoj granici, pala je nakon nekoliko udaraca nogom.

Šta se događa, pitamo vojnika, koji bespomoćno gleda hiljade lica.

– Haos. Da su ostali u kampu, po njih bi došli autobusi, zapravo ne znam kuda idu. Sve što mi možemo da učinimo je pristojno ih zamolimo da se vrate – kaže nam vojnik.

Najmanje 12.600 izbeglica ušlo je u poslednja 24 sata u Sloveniju, što je premašilo rekordnu brojku ulaska izbeglica u Mađarsku u jeku krize u septembru, saopštila je danas slovenačka policija, a prenose mediji.

 

 

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.