U trendu

Milanović se opet ljuti

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da bi Srbija mogla da bude država, ali da vlast koja je vodi to ne želi i poručio da više ne želi da razgovara s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Vidite da imate posla s državom koja bi to mogla biti, ali vlast koja je vodi ne želi. Dakle, ne govore istinu, ne drže se dogovora. Ne možete reći: ‘Pustite Hrvatsku ili Srbiju na miru’. Kako bi bilo da ja kažem Mađarskoj ili Austriji: ‘Pustite Hrvatsku na miru'“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu odgovarajući na Vučićevu poruku da „Hrvatska Srbiju pusti na miru“.

On je dodao da ne želi „više uopšte da razgovara s Vučićem“.

Premijer je rekao i da Srbija još nije rasteretila hrvatske granične prelaze preusmeravanjem dela izbeglica prema granici s Mađarskom. On je dodao da su izbeglice ranije tamo išle, jer je Mađarska u šengenskoj zoni.

„Videli ste i sami koje su to teze. Dođe mi da kažem da svoje protivnike i oponente nosim kao ordenje, da se vidi koji su“, rekao je Milanović.

Upitan o sadržaju saopštenja koje je stiglo iz kabineta srpskog predsednika Tomislava Nikolića da je u Njujorku razgovarao s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojem se usaglasio da je hrvatska vlada odgovorna za hrvatsko-srpski spor oko zatvaranja granice, Milanović je odgovorio da ne može da veruje u taj sadržaj.

„Neka se gospođa Kitarović o tome izjasni, ako hoće i ako smatra da je potrebno. Oni su se našli na prijemu koji je organizovala (nemačka kancelarka) Angela Merkel za sve koji su tada bili Njujorku. Meni je žao što predsednica nije razgovarala više sa pravim zapadnim liderima, nego nažalost samo s Tomislavom Nikolićem“, dodao je Milanović.

Premijer je negirao mogućnost da izbeglice preko dubrovačkog primorja uđu u Hrvatsku, rekavši da je to „podvala onih koji šire paniku“, odnosno Hrvatske demokratske zajednice. On je poručio UNHCR da ne dozvoli tako nešto, jer bi to bilo „mrcvarenje ljudi, koji bi morali preći preko više granica, preko planina“.

Milanović je rekao da bi Hrvatska u slučaju otvaranja tzv. južne rute mogla da zatvori granicu, ali da ona na severu ostaje otvorena. Premijer je ponovio da je ključ rešenja problema u Grčkoj koja se nalazi u „šengenu“ i  „ne radi apsolutno ništa“.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je u poslednjih 12 dana ušlo oko 78.000 izbeglica, a većina je već preko Mađarske napustila Hrvatsku i uputila se u zapadne evropske zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar