U trendu

Ministar demantuje da postoje centri za obuku islamista

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da bezbednosne institucije nemaju informaciju da u okolini Sarajeva i Zenice postoje regrutni centri za odlazak na strana ratišta, niti je u proteklih pola godine registrovan odlazak nekog od državljana BiH.

„Mi nemamo informaciju da postoje regrutni centri, ni u Sarajevu ni u Zenici. Da postoje, mi bismo ih, da kažem vojnički, napali“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu posle godišnje pregledne konferencije „Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbednosti“.

On je kazao da BiH ima problem radikalizma, nasilnog ekstremizma, selefizma i osoba koje zagovaraju nasilni ekstremizam i trerorističke akte i vrbuju ljude da idu u terorističke organizacije.

Govoreći o paradžematima – verskim objektima van kontrole Islamske zajednice u BiH  –  ministar bezbednosti je kazao da je u rešavanje ovog pitanja uključen i odredjen broj institucija van bezbednosnog sektora.

„Inspekcije su donele odredjen broj rešenja o zatvaranju tih prostora u kojima su delovali parareligijski odbori, te odlučile da će jedan broj njih biti procesuiran u krivično-procesnom smislu“, rekao je Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić rekao je da bi policijske agencije u BiH odmah reagovale kada bi postojale informacije o postojanju regrutnih centara za obuku državljana BiH na strana ratišta.

„Ako pogledate šta je BiH uradila kada je reč o prepoznavanju problema odlaska ljudi na strana ratišta, te donoseći nove odredbe Krivičnog zakona u vezi sa odlaskom, finansiranjem, podržavanjem i vrbovanjem, kao i Strategiju za borbu proti terorizma, može se reći da smo na dobrom putu da ovoj pošasti stanemo u kraj“, naveo je Vilić.

On je potvrdio da u prvih šest meseci ove godine nije zabeležen nijedan slučaj odlaska državljana BiH na strana ratišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.