U trendu

Ministri diplomatije jugoistočne Evrope o izbegličkoj krizi

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) održava se danas u Sofiji posvećen rešavanju izbegličke krize tokom koga treba da bude usvojena zajednička izjava o suočavanju sa tim problemom.

Pored šefa bugarske diplomatije Danijela Mitova, koji je domaćin skupa, na sastanku će učestvovati ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Igor Lukšić, Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Makedonije Nikola Poposki, Rumunije Lazar Komanesku, kao i kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri, najavljeno je u Sofiji.

Na sastanku će učestvovati i zamenici ministara spoljnih poslova Grčke, Hrvatske, Turske i Moldavije kao i državni sekretar Slovenije, predstavnici Evropske komisije i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Na kraju sastanka će konferenciju za štampu održati predstavnici predsedavajuće „trojke“ bugarski ministar Danijel Mitrov, albanski ministar Ditmir Bušati i zamenik ministra spoljnih poslova Hrvatske Željko Kuprešak, navodi se u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. kao regionalna inicijativa za saradnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.